1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Унгария предвижда намаляване на ДДС върху свинското месо

Унгария предвижда намаляване на ДДС върху свинското месо

Очаква се стабилен икономически растеж

През 2016 г. Унгария ще намали данъка върху добавената стойност за свинското месо от 27% на 5%. За птичето месо обаче не се предвижда такова намаление. Решението предизвиква остри критики от представители на птицевъдния сектор.

Правителството е мотивирало намаляването на ставката за свинското с обстоятелството, че домакинствата харчат повече за свинско, отколкото за птиче месо. В допълнение, правителството иска да насочи усилията си към борбата с данъчните измами в сектора на свинското.

Според Съвета на производителите на птиче месо обаче, това решение поставя сектора в по-неблагоприятно положение. Унгарците консумират годишно по 32 кг птиче и 28 кг свинско месо на глава от населението. Изчислено е, че намаляването на ДДС върху свинското би позволило унгарските потребители да спестят около 81 милиона евро на година. Според премиера на страната искането на птицевъдите е справедливо, но е необходимо да се направи предварително проучване. Ще има пробен период, за да се провери дали намаляването на ДДС върху свинското месо е ефективна мярка, след което правителството ще обмисли предприемането на подобна стъпка и за птичето месо. Редуцирането на ДДС върху свинското е включено в оценките за очаквания стабилен икономически растеж, което ще даде възможност за цялостно намаляване на данъците. През 2016 г., Будапеща прогнозира икономически растеж от 2.5%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.