понеделник, 17 Юни 2019, 08:07
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Обърнете внимание на измръзна­лите части...

І. АГРОТЕХНИКА

Ако все още не сте успели да изрежете овощните дръвчета, по­бързайте. Желателно е активното сокодвиже­ние да не е започнало. Обърнете внимание на измръзна­лите части на дърветата и съсредоточете усилията си с подходя­ща резитба да ги отстраните. Особено опас­ни за овошките са повратните студове през март, които настъп­ват след резки затопляния.

Цъфтежът на овошките може да се забави изкуст­вено, ако през две-три седмици короните им се напръскват с вода под формата на фина мъгла.

Засадете младите овощни дръвчета като внимавате дълбочината на засаждане да бъ­де същата като тази, при която са били в разсадника.

През този месец се присаж­дат дръвчета - най-вече в периода преди да е започнало активно со­кодвижение. Присаждане на будна пъпка, на изрез или на калем се прави по избор, но зависи и от грамотността на овощаря.

ІІ. РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

От фенофаза "набъбване до разпукване на пъпките" се провежда пръскане на всички костилкови с бордолезов разтвор - 1%, за борба с ранното кафяво гниене, сачмянките, мехурки по сливата, къдравостта по прасковата и др.

За борба с неприятелите по костилковите овощни видове пръскане с Масло РЗ – 3% или Пара Зомер – 2 - 3%, да се проведе непосредствено преди разпукване на пъпките, след установена плътност от следните неприятели:

Неприятел

Праг на икономическа вредност

Червен овощен акар

Листни въшки

Сливова щитоносна въшка

Яйца – 60 –70 броя на 10 см клонка;

Яйца – 5 – 10 броя на 10 см клонка или 10% пъпки с яйца;

Зимуващи форми 20 – 30 бр. на 1 м скелетна клонка

За да се постигне качествено зимно-пролетно пръскане е необходимо да се спазват следните изисквания:

Тихо и слънчево време, с температура на въздуха над 5°С; Добро напръскване (окъпване) на дърветата от върха до основата на ствола, като разпръсквачите трябва да са с широк отвор и струята да е "груба".

Анарзия (прасковен молецanarsia_lineatella_630

Зимува като гъсеница от втора или първа възраст, в пъпките, разклоненията на клоните, по стъблото и др. Напада основно прасковата, кайсията и сливата. Вредят гъсениците, които повреждат най - силно леторастите в питомниците и разсадниците. През пролетта те започват да се хранят в зимните си убежища (със съдържанието на пъпките), а с развитието на младите леторасти, те се вгризват в тях (непосредствено под върха им), където издълбават ходове, в които живеят и се хранят. Върховете на повредените леторасти клюмват и изсъхват, а в мястото на повредата се появява смолотечение.

Борба

  • Първото пръскане се провежда след отчитане на 3% повредени пъпки, непосредствено преди разпукване на пъпките.
  • Второто – след прецъфтяването.

Продукти за борба с анарзията: Суми алфа 5 ЕК – 0,02%; СУМИТИОН 100ЕК - 0.06%

Повече информация за препаратите: Chemtura Netherlands B.V.

Ранно кафяво гниене  monilia_laxa_400_400

Към тази болест изключително чувствителни са: сливата, кайсията, прасковата,черешата и вишната. Причинителят на болестта е "хладолюбива" гъба. Тя е активна и през зимата, в дните с положителна температура на въздуха, като продължава да образува нови спори. Болестта се проявява под две форми: "опожаряване на цветовете и изсъхване на леторастите" и "гниене на плодовете".

Силна проява на болестта да се очаква при захлаждане и валежи по време на цъфтежа. За да бъде резултатна химичната борба с ранното кафяво гниене, проведете третирания в следните фенофази:

  • цветен бутон – І-во
  • начало на цъфтеж – ІІ-ро
  • седмица по-късно /при удължен цъфтеж/ - ІІІ-то
  • 10 дни след третото /при допусната зараза/ - ІV-то

Фунгициди за борба с ранното кафяво гниене: Сумилекс 50 ВП – 0,15%

Повече информация за препаратите: Chemtura Netherlands B.V.

 

Сачмянка по костилковите  stigmina_carpophila_686

В много райони на страната има натрупана зараза от предишната  година и ако са пропуснати решаващите третирания с бордолезов разтвор през есента и зимно-пролетния период, опасността от поражения ще е голяма.

Напада всички зелени нарастващи части – листа, леторасти, плодове.

Разсейването на спорите става посредством дъжд, вятър и насекоми, а по-значителна вълна на заразяване да се очаква след обилни валежи.

Борбата се провежда чрез превантивни третирания по схемата:

  • едно във фенофаза "бял бутон"
  • 2-3 след цъфтежа, през интервали от 7 дни.

Регистрирани продукти за растителна защита: манкоцеб (Дитан М-45- 0,3%; Дитан ДГ- 0,3%); тирам (Тирам 80 ДГ- 0,3%); цинеб (Пероцин 75 Б - 0,3%.

Черна сливова плодова оса  hoplocampa_minuta_400

Борбата е насочена срещу възрастното (осата), преди яйцеснасяне. Провежда се при установяване на 2-3 броя осички средно на дърво (чрез стръскване).

  • Първото пръскане - в началото на летежа на осите, преди цъфтежа на ранните сортове (във фенофаза "бял бутон").
  • Второто пръскане - в края на цъфтежа, когато венчелистчетата са завехнали, но не са окапали.

За борба с плевелите: КАСОРОН Г

КАСОРОН унищожава селективно плевелите, без да засяга съществуващите дървета и храсти. Поради това е много подходящ за производствено приложение в овощни градини, лозя и разсадници.

Доза: 6-8 кг/дка

Повече информация за препаратите: Chemtura Netherlands B.V.

 
Обратно
eXTReMe Tracker