събота, 23 Юни 2018, 14:43
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

През този месец започва сеитбата на сусама

През този месец започва сеитбата на сусама.

Сеитбата започва, когато почвата на дълбочина 10 см се затопли до 16 °С и е преминала опасността от късни слани, защото сусамът е топлолюбива култура и на понася застудяване.

У нас най-добри резултати се получават, когато сеитбата се извърши в периода 20-25 май. При ранна и късна сеитба добивът значително намалява.

За сеитба се използват сертфицирани и обеззаразени семена. Обеззаразяването на семената се прави с Каптан, Витавакс и др. одобрени за целта средства и имат ца цел да запазят семената и младите поници от гъбни и бактерийни болести. Икономически най-важните болести са бактериозата по сусама и фузарийното увяхване.

Засяването става с пневматични сеялки за точна сеитба при междуредие 50-60 или 70 см в зависимост от сорта и хабитуса на растенията. Изразходват се 0.8-1.25 кг/дка в зависимост от междуредието.

Дълбочината на засяване на семената е 2.5-3 см.

След засяването посевът се валира за да се създаде по-добрa контактна повърхност между семената и почвата, което от своя страна довежда до по добро усвояване на почвената влага и довежда до по бързото и едновременно поникване на семената.

 

 

 

 
Обратно
eXTReMe Tracker