вторник, 25 Септемрви 2018, 23:30
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Цвеклото е култура, която се напада от голям брой неприятели

Към средата на месеца се прави първото подхранване на посевите от цвекло, като за целта се използват 10-12кг/дка амониева селитра. Непосредствено след подхранването се извършва и втората междуредова обработка. Тя се прави с култиватори на дълбочина 8-10 см.

Около две седмици след втората се прави и третата междуредова обработка на дълбочина 7-8 см, като при всяка обработка се осигурява необходимата защитна зона, за да не се повредят корените на растенията.

През месец април сивия царевичен хоботник масово напада цвекловите посеви. При такова нападение се използват посочените при обикновения цвеклов хоботник препарати (виж м. март).

Цвеклото е култура, която се напада от голям брой неприятели които могат да окажат голямо влияние за формирането на добива и затова трябва да се извършват редовни обследвания и при необходимост да се провежда химична борба с одобрените за целта препарати.

Други неприятели по цвеклото са: Сив цвеклов хоботник, Цвеклови щитовки, Цвеклов молец, Зимна нощенка (Зимен сив червей ), Нощенки, видовете цвеклови бълхи, Коренова цвеклова въшка, листни въшки и др.

Зимна нощенка (Зимен сив червей) - Agrotis segetum

Черна бобова (Цвеклова; Бахчийска)

листна въшка; (Aphis fabae)  

 

 

 
Обратно
eXTReMe Tracker