вторник, 18 Юни 2019, 10:56
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

Със сеитбата не трябва да се закъснява

В началото на март и 10-12 дни след първата обработка се прави и втора обработка на площта предназначена за отглеждане на репичките. Тя също се извършва с култиватор с прикачена към него зъбна брана.

Към средата на месеца преди сеитбата се внасят минералните торове (20 кг/дка – амониева селитра; 30 кг/дка – суперфосфат и 15 кг/дка калиев тор), след което площта се фрезова с ротационна фреза за да се доведе почвата в градинско състояние.

Това торене се налага поради бързия темп на растеж и слабо развитата коренова система. Почвата трябва да бъде запасена с лесно усвоими хранителни вещества защото репичките са взискателни към хранителния режим.

След фрезoването с лехообразувателна машина се правят лехите на които ще бъдат засети репичките. Ширината на лехите е 1-1.2 м, а разстоянието между тях е 50 см.

Семената се засяват през втората половина на Март с редосеялка на 10-12 редова лента на дълбочина 2-3 см. Разстоянието между редовете е 10-12 см.

При нужда в междулентовите разстояния се прокарват бразди за напояване. При възможност за дъждуване, което е по-добро, междулентовите разстояния се намаляват до 20-25 см.

На декар се засяват 1.5-2 кг семена. Сеитбената норма се преценява според сорта и почвено - климатичните условия.

Със сеитбата не трябва да се закъснява, защото репичките са растения на дългия ден и при такива условия на отглеждане има голяма вероятност много от растенията да стрeлкуват а от там да се намали значително добива.

Грижите през време на вегетацията се състоят в борба с земните бълхи, които са основния неприятел на репичките и в подържане на оптимален воден режим.

Светлокрака зелева бълха

(Phyllotreta nemorum)

Обикновена вълнисто ивичеста бълха (Phyllotreta undulate)

 

 

 

 


 

 
Обратно
eXTReMe Tracker