вторник, 18 Юни 2019, 10:52
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

Към края на месеца започва засаждането на чесъна

Към средата на месеца и при възможност за работа на полето, местата предназначени за отглеждане на чесън се култивират, брануват и заравняват. Тази обработка се извършва с култиватор за слята обработка и прикачена към него зъбна брана и има за цел да разруши образуваните при есенната оран буци, а също така да унищожи поникналите плевели.

Към края на февруари и 10-12 дни след първата обработка се прави и втора обработка на площта предназначена за отглеждане на чесън. Тя също се извършва с култиватор, с прикачена към него зъбна брана.

Преди засаждането площта се фрезова с ротационна фреза за да се доведе почвата до градинско състояние.

След фрезуването с лехообразувателна машина се правят лехите на които ще бъдат засадени скилидките ширината на лехите е 1-1.2 м, а разстоянието между тях е 50 см.

При нужда в междулентовите разстояния се прокарват бразди за напояване. При възможност за дъждуване, междулентовите разстояния се намаляват до 20-25 см

Преди засаждането е желателно да се направи хербициден екран на площите предназначени за отглеждане на чесън. В зависимост от прогнозираното заплевеляване се прилагат следните хербициди:

  • за борба с едногодишните житни и някои широколистни плевели се използват Дуал голд, Рамрод и др. одобрени за целта препарати.

Към края на месеца започва засаждането на чесъна. За засаждане се използват специални лукосадачни машини. При липса на такава машина и при по-малки площи скилидките се засяват ръчно. Количеството скилидки необходими за засаждането на един декар варира според големината на скилидките и от разстоянията на засаждане, най-често се засаждат 70 - 80 кг/дка.

Дълбочината на засаждане е 3-4 см, а разстоянието между редовете в лехата е около 20см. Разстоянието между отделните растения вътре в реда е 7-8 см.

Луковиците, които се използват като посадъчен материал се оронват непосредствено преди засаждането. Скилидките в оронено състояние по-трудно се запазват.

Трябва да се следи за появата на чесновата муха, която напада чесъна за зелено засаден през есента. Ларвите на мухата навлизат в стъблата и достигат луковицата. Нападнатите растения изостават в развитието си а листата им пожълтяват и увяхват.

При наличие на този неприятел се пръска с Агрия 1050, Карате, Вазтак и др. одобрени за целта препарати.

Пръскането се извършва във фенофаза 1-2 лист на чесъна.

 
Обратно
eXTReMe Tracker