понеделник, 17 Юни 2019, 07:56
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Цъфтежът на овошките може да се забави изкуст­вено

І. АГРОТЕХНИКА

Ако все още не сте успели да изрежете овощните дръвчета, по­бързайте. Но внимавайте да не е започнало активното сокодвиже­ние. Обърнете внимание на измръзна­лите части на дърветата и съсредоточете усилията си с подходя­ща резитба да ги отстраните. Особено опас­ни за овошките са повратните студове през март, които настъп­ват след резки затопляния.

Цъфтежът на овошките може да се забави изкуст­вено, ако през две-три седмици короните им се напръскват с вода под формата на фина мъгла.

Засадете младитео вощни дръвчета като внимавате дълбочината на засаждане да бъ­де същата като тази, при която са били в разсадника.

През този месец се присаж­дат дръвчета - най-вече в периода преди да е почнало активно со­кодвижение. Присаждане на будна пъпка, на изрез или на калем се прави по избор, но зависи и от грамотността на овощаря.

ІI. РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

От ф.ф. "набъбване до разпукване на пъпките" се провежда пръскане на всички костилкови с бордолезов разтвор - 1%, за борба с ранното кафяво гниене, сачмянките къдравостта по прасковата и др.

За къдравост по прасковата може да се приложи и един от медсъдържащите продукти - Чемп – 0,3%, Чемп плюс – 0,3%, Шампион – 0,3%. Препоръчително е да се проведе и още едно третиране след 10 дни с продукти за растителна защита, с активни в-ва: дитианон (Делан 750 СК- 0,1%), дифеноконазол (Скор 250 ЕК – 0,02%, Скор Топ 20 ВГ – 0,025%), манкоцеб (Дитан М 45 – 0,3%, Дитан ДГ- 0,3%, Санкоцеб 80 ВП- 0,3%), тирам (Калтир ВП- 0,25%, Тирам 80 ДГ – 0,3%), хлорталонил (Браво 500- 0,3%) и др.

За борба с неприятелите по костилковите овощни видове пръскане с Масло РЗ – 3% или Пара Зомер – 2 - 3%, да се проведе непосредствено преди разпукване на пъпките, след установена плътност от следните неприятели:

Култура неприятел

Праг на икономическа вредност

Листни въшки

Овощни акари

Калифорнийска щитоносна въшка

Зимни яйца 30 бр./1 м клонка;

Зимни яйца – 700-800 броя на 1 линеен м 2 – 3 годишни клонки;

при наличие (карантинен вид)

За да се постигне качествено зимно-пролетно пръскане е необходимо да се спазват следните изисквания:

Тихо и слънчево време, с температура на въздуха над 5°С; Добро напръскване (окъпване) на дърветата от върха до основата на ствола, като разпръсквачите трябва да са с широк отвор и струята да е "груба".

 

Прасковен молец (анарзия) anarsia_lineatella_630

Зимува като гъсеница от втора или първа възраст, в пъпките, разклоненията на клоните, по стъблото и др. Напада основно прасковата, кайсията и сливата. Вредят гъсениците, които повреждат най - силно леторастите в питомниците и разсадниците. През пролетта те започват да се хранят в зимните си убежища (със съдържанието на пъпките), а с развитието на младите леторасти, те се вгризват в тях (непосредствено под върха им), където издълбават ходове, в които живеят и се хранят. Върховете на повредените леторасти клюмват и изсъхват, а в мястото на повредата се появява смолотечение.

Борба

  • Първото пръскане се провежда след отчитане на 3% повредени пъпки, непосредствено преди разпукване на пъпките.
  • Второто – след прецъфтяването.

Продукти за борба с анарзията: Суми алфа 5 ЕК – 0,02%; СУМИТИОН 100ЕК - 0.06%

 
Ранно кафяво гниене  monilinia_laxa_671

Към тази болест изключително чувствителни са: сливата, кайсията, прасковата, черешата и вишната. Причинителят на болестта е "хладолюбива" гъба. Тя е активна и през зимата, в дните с положителна температура на въздуха, като продължава да образува нови спори. Болестта се проявява под две форми: "опожаряване на цветовете и изсъхване на леторастите" и "гниене на плодовете".

Силна проява на болестта да се очаква при захлаждане и валежи по време на цъфтежа. За да бъде резултатна химичната борба с ранното кафяво гниене, проведете третирания в следните фенофази:

  • цветен бутон – І-во
  • начало на цъфтеж – ІІ-ро
  • седмица по-късно /при удължен цъфтеж/ - ІІІ-то
  • 10 дни след третото /при допусната зараза/ - ІV-то

Фунгициди за борба с ранното кафяво гниене: Сумилекс 50 ВП – 0,15%

Сачмянка по костилковите 


 stigmina_carpophila-sachmo_386_01

В много райони на страната има натрупана зараза от миналата година и ако са пропуснати решаващите третирания с бордолезов разтвор през есента и зимно-пролетния период, опасността от поражения ще е голяма.

Напада всички зелени нарастващи части – листа, леторасти, плодове.

Разсейването на спорите става посредством дъжд, вятър и насекоми, а по-значителна вълна на заразяване да се очаква след обилни валежи.

Борбата се провежда чрез превантивни третирания по схемата:

  • едно във фенофаза "бял бутон"
  • 2-3 след цъфтежа, през интервали от 7 дни.

Регистрирани продукти за растителна защита: (Дитан М-45- 0,3%; Дитан ДГ- 0,3%; Тирам 80 ДГ- 0,3%; Пероцин 75 Б - 0,3%).

За борба с плевелите: КАСОРОН Г

КАСОРОН унищожава селективно плевелите, без да засяга съществуващите дървета и храсти. Поради това е много подходящ за производствено приложение в овощни градини, лозя и разсадници.

Доза: 6-8 кг/дка

Повече информация за препара: Chemtura Netherlands B.V.

 
Обратно
eXTReMe Tracker