вторник, 16 Юли 2019, 09:12
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

След 20 април...

В началото на април се извършва още една предсеитбена обработка на площите предназначени за отглеждането на пъпеши и има за цел да се подготви твърдо легло за засяването на семената, а също така да се унищожат поникналите плевели.

Около средата на месеца започва засяването на пъпешите

Сеитбата на семената се извършва, когато средната температура на почвата на дълбочина 10 см. е над 10-12°С.

Пъпешите отглеждани на малки площи в личното стопанство се засяват ръчно в гнезда, като разстоянието между редовете е около 1.5м, а разстоянието между отделните гнезда в редът е около 0.5-0.6 м. Този начин на засяване е придружен с по-голям разход на ръчен труд и е причина за повишаване на себестойността на продукцията. В този случай са необходими около 200 гр/дка семена.

Върху богати, структурни и добре обработени площи сеитбата може да се извършва и с редосеялка. Такава сеитба дава възможност да се намали разхода на труд за направа на гнезда и да се понижи себестойността на получената продукция.

При механизирано засяване за декар са необходими около 300-400 гр. семена.

Семената се засяват на 3-6 см дълбочина в зависимост от едрината на семената, влажността и физичните свойства на почвата.

След сеитбата преди поникването на растенията се прави хербициден екран на площите засети с пъпеши, като за целта с успех се прилага хербицидът Дуал голд който има добър ефект срещу едногодишните житни и някои широколистни плевели.

След 20 април можете да сеете пъпешите.

 За Южна България това е около 15 април, за Северна България – 20-25 април

За най-южните части на страната (Петрич, Сандански и Хасково) - първата десетдневка на април.

 

 
Обратно
eXTReMe Tracker