Търсене
  1. Начало
  2. Агрокалендар
  3. Растениевъдство
  4. Памук

Памук

През този месец се засява памукът

През този месец се засява памукът, като най-подходящото време за сеитбата е когато температурата на почвата се затопли над 12°С на дълбочина 5-6 см.

Всяко закъснение или избързване със сеитбата води до намаляване на добивите. При много ранна сеитба в незатоплена все още почва поникването е бавно и продължително, което причинява загниване на голяма част от семената и кълновете на памука. Такава сеитба довежда до нередовно поникване и рядък посев, а освен това посевът може силно да се заплевели ако не е направен хербициден екран и да се затрудни борбата с плевелите.

Не по-малко вредна е и късната сеитба, особено при късните сортове. При нея поникването е непълно и неедновременно, тъй като влагата е недостатъчна и нееднаква навсякъде в почвата или поникването е редовно но твърде закъсняло.

Непосредствено преди сеитбата площта се култивира и бранува за да се създаде твърдо легло за семената.

Оптималният срок за сеитба е 20 април – 3 май. Междуредовото разстояние е 60 см.

За сеитба се използват около 3,3-3,6 кг/дка семена като се изсяват при вътрередово разстояние 5 см, което формира гъстота около 16 000 растения на декар. Диаметърът на отворите на изсяващите дискове трябва да бъде 3,5 мм. Дълбочината на засяване трябва да бъде 3-5 см.

Валира се веднага по посока на редовете преди покълване и поникване.

За формиране на 100 кг добив памукът усвоява средно 3,5 кг азот, 1,2 кг фосфор и 3,0 кг калий в активно вещество. С последната предсеитбена култивация се инкорпорират азотния тор и хербициди за борба срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели, защото културата е много чувствителна на заплевеляване особено в началните си фази от развитието си.

Ако след сеитбата се образува почвена кора тя задължително се разрушава с членести валяци защото кълновете на памука не могат да я пробият.

 

Използваме бисквитки, за да ви предоставим възможно най-доброто разглеждане на нашия уеб сайт. Ако продължите да използвате сайта без да променяте настройките за бисквитки, ще приемаме, че сте съгласни с условията. Във всеки един момент може да промените вашите настройки за бисквитки.

Научете повече за нашата Политика за поверителност