неделя, 21 Юли 2019, 20:04
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
31 Авг 2005 12:04 | Актуално

Копачна машина "TORTELLA"

Оцени статията
|

 

При редица земеделски култури, особено при зеленчуковите, за постигане на добри добиви и качество на продукцията, е необходимо осигуряването на  дълбок и рохкав почвен слой. При използване на плуг като основно средство за извършване на обработка се образува уплътнение на почвата, т.нар. водоподпираща пета. Тя възпрепятства проникването на постъпилата от атмосферата влага, както към дълбоките почвени пластове, а също и не позволява на  капилярната влага да достигне до горния почвен слой, където се намират корените на растенията.

За намаляването на този ефект, италианската фирма ТОРТЕЛА предлага една  иновационна машина, при използването на която се избягва получаването на водоподпираща пета. Нейният принцип на работа, набодобява  този при използването на  права лопата. Работните й органи имат сходна форма и извършват сложно транслационно движение. При него под въздействието на лопатките, почвеният слой се трансформира в еднородна маса от  почвени частици (буци), които впоследствие биват доразтрошавани. Подобна структура на почвата спомага за следващите почвообработващи операции.

За различните по вид нужди на фермерите фирмата ТОРТЕЛА предлага серията копачни машини 305 с включени в нея 8 модела с работна ширина от 150см. до 300 см. Тракторите, на които може да бъде агрегатирана копачната машина са в мощностния диапазон от 50 к.с  до 110 к.с. Предпазването от нежелани повреди се осигурява от  вграден в карданния вал предпазен многодисков фрикционен съединител.

Регулирането на честотата на хода на работните органи (лопатките) в зависимост от физико-механичният състав на почвата и моментното и състояние, се осъществява от тристепенен редуктор. Дълбочината на обработка, достигаща до 30 см., напълно удоволетворява изискванията на различните земеделски култури.

Възможността за опростено степенно регулиране, чрез промяна положението по вертикала на странично разположените плъзгачи, бързата промяна  на честотата на хода на работните органи, правят копачните машини ТОРТЕЛА адаптивни към конкретните условия на работа.

При осъществените изпитания на различни по вид и състав почви, копачните машини ТОРТЕЛА показаха изключителни резултати, свързани с постигането на еднородна и равномерна повърхност, унищожени и добре смесени с почвата растителни остатъци, с липса на характерните за оранта почвени частици с големи размери (буци).

АГРОМАШИНА

София, бул. Вузъзкресение 1

ТЕЛ.: 02 920 20 64

ФАКС 02 822 13 17

 
 
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР


eXTReMe Tracker