четвъртък, 25 Април 2019, 22:41
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Бели винени сортове лози

 

Ахелойaheloi_346

Описание: Лозите се характеризират със силен растеж. Гроздето узрява около втората половина на ІХ. Гроздът е средно голям, цилиндричен,  полусбит. Зърното е средно голямо, сферично, приятно на вкус с добре изразен мискетов аромат. Кожицата е средно дебела, жилава , жълто-зелена на цвят. Сортът се характеризира с по-висока устойчивост на сиво гниене в сравнение с Юни блан. Средният добив от лоза е 4,521 кг, а от декар - около 1400 кг.

 

 

Димят

dimiat_270

Описание: Сортът е късно зреещ (в Черноморския район узрява през първата половина на Х, а в района на Пловдив около края на ІХ). Гроздът е средно голям, до голям, полусбит до рехав. Зърното е средно едро, сочно, сладко, покрито с жълто-зелена, средно дебела, жилава, здрава кожица. Сортът е слабо устойчиви на ниски зимни температури (под -16 0С), оидиум и лозов акар.  Гроздето му е сравнително устойчиво на сиво гниене. От този сорт се получават високи добиви (до 2000 кг от декар).

 

 

Мискет варненскиmisket_varnenski_258

Описание: Сортът е среднозреещ (узрява през втората половина на ІХ). Гроздът е средно голям, коничен или крилат с едно крило. Зърното е дребно, покрито с жълто-зелена до кехлибарено оцветена кожица с восъчен налеп. Сортът притежава средна устойчивост на ниски зимни температури. Гроздето се отличава с много добра устойчивост на напукване и сиво гниене. Сортът е силно растящ с добра родовитост (средният добив от лоза е 2,38 кг, а от декар 1200-1500 кг).

 

Мискет врачанскиmisket_vrachanski_268

Описание: Сортът спада към групата на среднозреещите сортове (пълната му технологичната  зрялост настъпва към края на ІХ). Гроздът е средно голям, цилиндрично - коничен, полусбит. Зърното е дребно, твърдо, покрито с дебела, жилава жълто-зелена кожица. Консистенцията му е полумесеста със силен мискетов аромат. Сортът се характеризира със слаба устойчивост на ниски зимни температури. лозите са средно растящи с добра родовитост (при средностъблено отглеждане се получават около1200-1500 кг грозде от декар.

 

 

Мискет червенmisket_cherven_254

Описание: Сортът е къснозреещ (гроздето му узрява в края на ІХ и началото на Х). Зърното е дребно, почти сферично, покрито със средно дебела, жилава, розово-червена, с восъчен налеп напръскана с тъмни точици (характерни) кожица. Сортът е сравнително устойчив на оидиум, но се напада от мана и сиво гниене. Лозите се отличават със силен растеж и добра родовитост (при стъблено отглеждане на къса чепова или смесена резитба се получават около 1200-1500 кг от декар).

 

Ризлинг италианскиrizling-italianski_295

Описание: Спада към групата на среднозреещите сортове (гроздето му узрява около края на ІХ). Гроздът е малък, цилиндричен, понякога крилат, полусбит до сбит. Зърното е дребно със силно изразено кафяво пъпче на върха (характерно). Покрита е с жълто-зелена с восъчен налеп кожица. Сортът е чувствителен на сиво гниене и оидиум. Лозите се отличават с много добра родовитост.

 

Тамянкаtamianka_325

Описание: Отнася се към групата на среднозреещите сортове (в района на Пловдив узрява в средата на ІХ, а в Сандански- през втората половина на VІІІ). Гроздът е средно голям, цилиндричен до цилиндрично коничен. Зърното е дребно, сферично, сочно, сладко с приятен мискетов вкус, покрито с дебела ръждиво жълта кожица. Сортът се напада от сиво гниене и особено силно от лозовия акар. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Лозите са силно растящи с добра родовитост.

 

Шардонеshardone_288

Описание: Отнася се към групата на среднозреещите сортове лози (в по-топлите райони на страната- Пловдив, гроздето узрява към края на VІІІ, а в Североизточна България към средата на ІХ). Гроздът е малък, цилиндричен или цилиндрично коничен, с едно крило, рядко рехав. Зърното е малка, кръгловато, сладко, сочно, покрито с тънка, жълто-зелена с лек восъчен налеп кожица. Сортът не е  устойчив на пероноспора и оидиум, а при продължителни дъждове през есента гроздето се напада от сиво гниене. Лозите имат среден растеж. Родовитостта е добра.

Към фирмата
Няма да бъде публикуван.

Validation code

eXTReMe Tracker