понеделник, 21 Май 2018, 15:40
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
11 Мар 2008 11:12 | Интервюта

Пазарът на гъби е с голям потенциал

Димитър Димитров , гъбопроизводител, с. Първенец ,

Оцени статията
Брой гласове: 30 Рейтинг: 4.43
|

специално за AGRO.BG

- Г-н Димитров, какво е било състоянието на гъбопроизводството до преди 20 години и какво е сега?

- Преди гъбопроизводителите бяха много повече. Сега много хора като мен се опитват да се развиват. Има няколко души, които се  доближават до мен като обем на дейността, но не в такива модерни гъбарници. Най-големият е в с. Красен, Русенско. Гъбарникът все още е държавен, но вече е малко порутен, не е в такова състояние, в което може да се прави модерно гъбопроизводство и нямат такива добри резултати. Разговарял съм с колегата, който го е взел, и няколко пъти му задавам въпроса дали смята да усъвършенства условията, а той ми отговаря, че прави бизнес, а при гъбите трудно се прави бизнес, ако не ги познаваш отблизо. Трябва да ги разбираш и да контактуваш с тях. Всичко зависи от добива. Няма ли добив, няма пари и лошото е, че се влиза вътре и не можеш да излезеш никога. За едно зареждане с 2000 торби са необходими около 40005000 лв. Аз залагам 100 000200 000. Ако сбъркам два пъти, с мен е свършено. Правя пет зареждания на едно помещение. Успявам засега да си погасявам кредитите, но благодарение на добрите добиви. Нашите са едни от най-високите в България. Те се изчисляват на тон компост. Имаме и по 200 кг/т, имаме и по 300, и по 400, даже и в света няма такъв добив. Средният добив е около 250260 кг/тон.

- Къде са българите в света?

- На последно място. И като технология, и като всичко. В гъбопроизводството едва сега започна някакво развитие. Преди секторът се стимулираше от ЦКС, на основата на домашно, дребно отглеждане. Сега вече има и частна лаборатория за мицел – в Пловдив, в Хасково. Има прохождане.

- Не се ли страхувате от конкуренция?

- Който го е страх от мечки, не ходи в гората. В цяла България пазарът все още не е овладян, арабите искат гъби. Те могат да се изнасят в цял свят. Това е хранителен продукт, който е търсен. Не виждам в близка перспектива пазарът да се изчерпи като потенциал.

- При какво минимално пространство си струва да се отглеждат гъби?

- О, това зависи от апетита и възможностите. За мен това, което съм създал, граничи с края на моите физически възможности, но ако намеря специалисти, може още два–три пъти повече да разширя площите.

- Цените удовлетворяват ли производителите?

- До десети ноември цената беше твърдо 2,50 лв./кг. След това тя стана плаваща и никой не знае каква ще бъде утре. Борсата я определя. У нас всичко е ден за ден, както и в политиката. Правил съм няколко опита да изнасям навън, но засега цената в България е добра, търсенето е задоволително и изискванията към качеството у нас са по-ниски. По-удобно е тук. Цената в момента варира от 2 до 5,50 лв./кг на едро. В следващия момент може да падне на 1,80 лв. И никой не знае кога това ще стане. Например излиза на пазара продукцията от 50 гъбарника, изкарали по един–два тона, стават сто тона, и изведнъж страната се пренасища с гъби и цената спонтанно пада. При около 3 лв./кг може да се разчита, че остава и печалба и можеш да теглиш кредит, и да го обслужваш. Но има опасност при една лоша реколта да не можеш да обслужваш заема, а такава мащабна площ като при мен не се прави със собствени средства и е опасно, ако не успяваш да погасяваш главницата и лихвите.

- Какви са инвестициите в началото?

- Те са около 2530 лв./кв.м. Така за един гъбарник от 100 кв. м са необходими минимум 2500 лв. Ако получите хубав добив – 250 кг/т, стават дватри тона, при цена три лева, се получават 60007000 лв. Оттам нататък трябва да се смятат средствата за отопление, беритба, ако някой помага, обгазяване, дезинфекция, така могат да останат около 20003000 лв. Но при нисък добив 120130 кг, възпроизводството вече става просто и печалбата е на кантар. По принцип най-напред се тръгва с малко. Засега не е известно любител гъбар, тръгнал с много наведнъж, да е спечелил. Необходимо е да си натрупал опит, за да вървиш напред по-спокойно и по-сигурно. Има моменти, когато гъбите те поставят на колене и на мен ми се е случвало. Питам ги защо, не ми отговарят. Стоя при тях и се чудя, понякога по цяла нощ.

- Очаквате ли нещо от новите програми на ЕС?

- Нищо не очаквам. Успяхме да се включим в програма САПАРД през нейния втори етап. Но още не са дали нищо. На държавата трудно може да се вярва. Тя е окупирана от хора, които искат всичко да вземат. Докато не ни върнат 50% от парите, както е по проекта, аз не вярвам, че ще получа договореното. Всичко сме направили. Чакаме само комбайна за правенето на компоста, за да подадем молба за разглеждане на проекта и за одобрение.

 

 
 
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР


Последни новини

всички

Актуални статии

всички
agro
agro
eXTReMe Tracker