четвъртък, 18 Юли 2019, 10:32
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
16 Май 2019 16:02 | Интервюта

Младите хора ще работят с удоволствие в земеделието, ако усещат, че могат да растат в този бизнес

Марк Де Турк, трейнър-консултант

Младите хора ще работят с удоволствие в земеделието, ако усещат, че могат да растат в този бизнес
Марк Де Турк
Оцени статията
|

- Един от големите проблеми в селското стопанство е намирането на качествена работна ръка. Защо?

Както знаете, все още се смята, че земеделието е сектор, който не е привлекателен и престижен за младите хора. Освен това много от тях предпочитат да работят в големите градове или в чужбина. Решението да се промени тази ситуация е да се прави повече ПР, че е модерно да се работи в областта на земеделието, трябва ясно да се заяви, че е много готино човек да бъде зает в този сектор.

- Как да изберем правилните хора за нашия бизнес?

Хората трябва да обичат да работят в този сектор. Освен това CV-то им може да не е водещ показател дали да го наемете или не, по-скоро трябва да го накарате да направи нещо, за да видите как работи.

- Обучението на персонала е важна стъпка към успеха на една компания. Защо?

Обучението е важно на всяко едно ниво. Да си представим, че има един триъгълник, състоящ се от знание, отговорност и контрол. Ако искате хората да имат повече отговорност или повече контрол, вие трябва да ги обучавате постоянно. При наемането на хора през последните години аз не съм виждал перфектната ситуация - перфектен човек на перфектното място. Затова е необходимо непрекъснато обучение.

- Какво да правим в тази ситуация - бизнесът инвестира в кадри, които после отиват да работят на друго място.

Това е често срещана ситуация. Но ще цитирам думите на Ричард Брансън - който казва: Обичам да обучавам хората толкова много, че те да могат да напуснат, но аз се отнасям към тях толкова добре, че те да останат. Така че, има методи да ги накараш да останат, като например да има даваш повече пари, т.е. да има фиксирана заплата и процент от печалбата на компанията, в случай, че постигат резултати.

- Как да се отнасяме добре с персонала?

Когато те постигат успехи, трябва да им кажете: Браво, в обратния случай не казвате Браво. Съветът ми е - не им давайте висока фиксирана заплата, а всеки месец определен процент над заплатата, който да варира според свършената работа, така ще растете заедно.

- Как да задържим качествените служители?

На първо място - уверете се, че те обичат работата си, на второ - обучавайте ги, плащайте им така, че ако се справят добре, да получават повече. Мениджърът трябва да бъде добра майка или баща за своите служители, не ги потискайте, позволете им да растат. Младите хора могат да работят с удоволствие в земеделието, ако усещат, че могат да растат в този бизнес. Добре е да ги направите ваши партньори, а не да им позволите да си отидат от фирмата и да ви станат конкуренция.

- Как да поощряваме служителите?

Много е важно да знаят, че това, което получават, е свързано с това, което са дали на фирмата. Ако те не обичат работата си, дайте им да правят нещо друго или им помогнете да се променят.

- Кога мениджърът трябва да се вслушва в мнението на служителите?

Всеки има своя гледна точка, но има мнения - има и факти. Мениджърът не трябва да слуша мнения, а трябва да се опитва да стигне до фактите.

- Кога да приемаме техни предложения?

Хората трябва да бъдат отговорни и да намират собствени решения, но под контрола на мениджъра, който трябва да ги координира. Винаги последната дума е негова.

- Кога и как трябва да се разделим с един служител?

Когато един човек е антисоциален - разделете се с него колкото може по-скоро. При останалата част, която е около 98%, препоръчвам да им помагате, да ги обучавате, да ги накарате да растат.

- Смятате ли, че механизацията в земеделието може изцяло да замени работната ръка и кога ще се случи това?

Зад тракторите и комбайните стоят хора, които трябва да контролират машините и процесите. Не ми се вярва да има тотално автоматизирани ферми, но е факт, че постепенно хората биват заменяни от машини.

 

 

 

 

 

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни новини

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker