1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фитосанитарни инспектори контролират посевите и насажденията

Фитосанитарни инспектори контролират посевите и насажденията

 

Фитосанитарният контрол в България се извършва от инспектори на Националната служба за растителна защита (НСРЗ), която е към Министерството на земеделието и горите.

Те имат право да посещават и извършват прегледи на посеви и насаждения, разсадници, оранжерии, фирми, арендатори, земеделски кооперации, лични стопанства, складове и преработвателни предприятия и др. Това е записано в наредбата за фитосанитарен контрол, която урежда вноса, износа и транзита, производството и движението в страната на растения, растителни и други продукти.

Тя е синхронизирана с европейското законодателство. Важна задача на инспекторите е да извършват периодични прегледи на растенията, които се продават на тържищата и пазарите.

Министърът на земеделието и горите по предложение на НСРЗ утвърждава списъците на вредителите, растенията и растителните продукти, които подлежат на фитосанитарен контрол. Внос, износ и транзит на такива стоки се извършва само през определените от Министерския съвет гранични контролно-пропускателни пунктове.

Инспекторите имат право да влизат в митници, безмитни зони, морски и речни пристанища, летища, железопътни и автобусни гари, пощенски станции, в складове и хранилища към тях и всички помещения на влизащите в страната влакове, плавателни съдове, самолети от гражданския транспорт и моторни превозни средства за извършване на фитосанитарни прегледи на намиращите се там материали, пратки и багажи.

Те могат да забраняват и задържат продукция, когато съществува опасност от пренасяне и разпространение на вредители.

Митническите и транспортните органи не могат да освобождават във или извън страната товари и превозни средства, съдържащи материали от растителен произход, които могат да бъдат носители на вредители, без писмено разрешение от органите на фитосанитарния контрол.

Инспекторите на НСРЗ са длъжни още да извършват преглед на стоките от растителен произход, предназначени за износ, и да издават сертификат или паспорт.

Документът трябва да се получи не по-късно от 14 дни преди изпращането на продукцията и да е попълнен на български, английски, френски или руски, а ботаническите названия - на латински език. Стоката, която е предназначена за ЕС, задължително трябва да се придружава с паспорт. В него се описва направеният анализ на продукцията - съдържанието на нитрати, остатъчни пестициди и дали е замърсена с тежки метали.

Например, ако се изнася камион с домати и те се продават в център за търговия на едро в някоя страна от ЕС, първото нещо, което ще поискат от центъра, е паспортът. Само така могат да се продават растителни видове./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.