1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК забави разрешаването на два вида ГМ царевица

ЕК забави разрешаването на два вида ГМ царевица

Единият вид от новите предложения за ГМ царевица е разработен от швейцарската компания "Syngenta", а другият е съвместна разработка на "Pioneer Hi-Bred International"

Европейската комисия забави решението си за разрешаване на отглеждането на два сорта генетично модифицирана царевица в Европейския съюз. Според комисията са необходими допълнителни научни анализи преди да бъде дадено окончателно разрешение.

Сега топката е в Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), която трябва да оцени рисковете при отглеждане на два вида ГМ царевица и вид модифицирани картофи.

Комисарят по околната среда Ставрос Димас, един от най-големите врагове на ГМО в редиците на Еврокомисията, искаше да отхвърли предложенията за двата вида царевица и да забави решението за картофите поне за след една година.

Единият вид от новите предложения за ГМ царевица е разработен от швейцарската компания "Syngenta", а другият е съвместна разработка на "Pioneer Hi-Bred International", част от "DuPont Co", и "Dow AgroSciences", част от "Mycogen Seeds".

Картофът, познат още като Amflora, е разработен от германската компания "BASF" с цел да дава голямо количество скорбяла за индустриална употреба, но също и за фураж.

Срещу връщането на двете молби за одобрение на ГМ царевица, Димас се съгласи да подпише нареждане до Австрия да вдигне забраната за внос и обработка на два вида ГМ царевица, отглеждането на които обаче остава забранено. Става дума за MON 810 на американската "Monsanto" и T25 на германската "Bayer"./evropa.dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.