1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Надуха яко цената на черешите за Задушница

Надуха яко цената на черешите за Задушница

В Пазарджишко се стягат да варят ракия от вкусния плод

 

Днес е Черешова задушница. Денят в памет на починалите християни се отбелязва в събота преди големия църковен празник Петдесетница Православната църква е установила специално богослужение, за да почете паметта на мъртвите си чеда. На този ден живите се молят за напусналите този свят и вършат благотворителни дела. Християните посещават гробовете на своите починали близки и раздават в тяхна памет вино, хляб и череши. Затова и общата панихида се нарича Черешова задушница. Както всяка година обаче, и сега вкусният плод поскъпна на пазара.

До 3 лв. за килограм стигнаха цените на черешите пред Задушница по пазарите. Спад на цените отново ще има, твърдят обаче производители и прекупвачи. Както обикновено по това време на годината покрай черешовата градина до димитровградското село Крепост има стълпотворение от хора. Едните са дошли да изкарат някой лев като берачи, другите, за да купят на едро от качествения плод, който се предлага тук. Овошките покрай самия път Хасково-Димитровград заемат 350 декара площ от землището на селото, а собствениците им са около 80. Въпреки обилните валежи в района напоследък стоката се вади всеки ден, обясняват собствениците на черешовите насаждения и добавят - сега е време черешово.

Според големината и червенината най-разпространеният сорт от крепостната градина "хрущялки" се търгува от 1,50 лв. до 2,50 лв. за килограм, в зависимост дали се купуват на едро или дребно. "Доволен съм от тазгодишната реколта", споделя млад производител на череши.

На берачите се плаща различно, в зависимост дали късат плодовете наред, или ги подбират по големина и зрялост. На импровизираното тържище край Крепост идват да купуват череши на едро търговци чак от Русе.

Производителите обаче се оплакват, че често черешовите дръвчета са обирани вечер от крадци въпреки денонощната охрана. Крадените плодове се появяват за по 1,20 лв. на сергиите, което е по-ниска от реалната им стойност цена и подбива пазара. Близо с 0,50 лв. е паднала сумата на черешите на дребно отпреди една седмица, сочат данните от Системата за агропазарна информация в Хасково. Хасковлии тогава са купували кило череши за около 2-2,60 лв.

Според анализа на специалистите през миналата година по това време черешите в Хасково са стрували на едро от 1,50 до 2 лв., а на дребно килограмът им е стигал до 3 лв. В началото на юни миналата година черешите са поевтинели значително. Заради Черешовата задушница се появи ново покачване на цените, обяснява специалистът от САПИ Ивчо Стаматов. Според него тенденцията към спад от юни 2003 г. ще се повтори и в началото на следващия месец черешите отново ще гонят цена за килограм между 1,50 лв. и 2,50 лв.

Богатата реколта от череши и меракът на хората да възродят традициите са основната причина през този сезон да бъде възобновен ритуалът на Черешова задушница, разказаха етнографи от Пазарджик. Млади и стари ще се съберат днес около богатите масиви, за да похапнат от вкусния плод, да го раздадат като обреден и да почетат мъртвите. Черешова задушница не се отбелязва от много време, но сега хората от селата Црънча, Дебрещица, Баткун и Ветрен дол са готови да излязат с кофи и щайги, за да го съчетаят и с обирането на плода.

"Нямаме намерение да чакаме изкупвачи, защото черешата ни е необходима за компот, а и за варене на ракия", категорични са жителите на септемврийския край. Те с носталгия си спомнят за огромните масиви около село Церово, което по тоталитарно време бе известно с реколтата из цяла България. Местните стопани все още се гордеят със запазването на сорта "ван", който дава едри череши с къси дръжки. Жените приготвят от тях вкусни сладка или варят черешата на компот.

Заради доброто време през тази пролет дърветата са отрупани с плод и това се почувства на пазара, разказаха търговци. Някои от тях признаха, че не са могли да задържат дори седмица високата цена от 3 лева за килограм. В момента на пазарджишкото тържище килограм череши варира от 1,00-1,50-2,00 лева. Кампанията по изкупуването все още не е започнала но хората се притесняват, че търговци и спекуланти за пореден път ще се наговорят за цени от 30 до 50 стотинки за килограм. При това положение ще използваме, че законът за ракията все още не е влязъл в сила и ще варим до дупка, заканиха се стопани. Те припомниха, че особено за чужденците черешовата ракия е невероятно интересен аперитив. В момента хората предпочитат да изкарат по 2-3 щайги пред къщите си и да продават на преминаващите пътници./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.