1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Безхаберно допуснахме храни-мутанти и в Монтанско

Безхаберно допуснахме храни-мутанти и в Монтанско

Вместо да се лутаме между чиста Европа и замърсена Америка по-добре да обявим мораториум върху ГМ-растенията

 

И така - двамата братя предпочели румънската царевица, защото тя струвала по 19 лв. за декар, а американската - по 33 лв. Никой не ги предупредил, че съгласно условията на опита реколтата от царевицата трябва да бъде изнесена извън България. Нямат и подписан договор с търговска фирма за това. Не са уведомени, че между ГМ-блока и останалите трябва да има определено разстояние, за да не се замърсят съседските ниви. Проверка на посевите не е правена от нито един държавен орган или специалист. Нищо не знаят за това и от Областната служба за съвети в земеделието, нито пък от областната дирекция "Земеделие и гори" в Монтана.

Братя Плещийски са доволни от получената реколта. С нея цяла зима са хранили домашните животни. А месото от тях консумирали.

Случаят във Вълчедръм може да послужи както на защитниците на приемането на закон за генно модифицираните организми, който екокомисията в парламента в момента гледа, така и на категоричните му противници. По-голямата част от депутатите от НДСВ настояват законът да бъде гласуван, за да не е възможно да се повторят случки, подобни на описаната. Те смятат, че уредбата ще регулира нещата така, че да не е възможно ГМО да плъзнат свободно из страната. В момента в България има пълна забрана за пускането в продажба на генно изменени семена и продукция, произведена от тях. Единствената съществуваща в момента уредба - Правилникът за разпространението на генетично изменени висши растения, създадени чрез рекомбинантна ДНК-технология, изключва безконтролното им пускане в търговската мрежа и на полето. Това, пише в подзаконовия акт, може да става само с изричното съгласие на министъра на земеделието. Специално създадената към аграрното ведомство комисия има за задача да брани чистотата на земята и стриктно да следи дали на територията на страната влизат само благословените от предишното правителство семена от ГМ-царевица. Сиреч, осигурен е строг ред и контрол. Представителите на земеделското министерство по места са длъжни да проверяват дали се сее само в разрешените региони, дали са информирани фермерите какви задължения имат, дали се спазват отстоянията между изменена и биологична царевица, дали е изнесено в странство произведеното количество. Доколко ефективен е този контрол обаче личи от вълчедръмската история.

Всичко това прави неизбежен изводът, че у нас на книга контрол колкото щеш, обаче на нивата - никакъв го няма. Известно е също така, че и да се правят проверки, и глоби да се запишат в някой закон, срещу една трета от сумата всеки проверяващ ще се направи, че не е разпознал изменената от биологичната царевица. Иначе казано, корупцията и на малките, и големите чиновници, за които също се говори, че са взели това-онова, за да благословят исканото разрешение за контролиран експеримент със семена на "Монсанто", правят безпредметно въвеждането на строги процедури за наблюдение на опасните растения и храни. Най-много само да вдигнат мизата на всички - от полския пъдар до съответния министър./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.