1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Затвор за нелегално производство на храни

Затвор за нелегално производство на храни

До петнайсет години зад решетките при смърт на потребител

 

С лишаване от свобода до три години е заплашен този, който наруши правилата за добива, производството, преработката, съхранението или търговията с животни, суровини, храни и питиета, като с това изложи на опасност здравето или живота на другиго, предвиждат последните поправки в член 350 на Наказателния кодекс, обнародвани в брой 26 на "Държавен вестник" от 30 май тази година.

До пет години лишаване от свобода е наказанието за този, който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който продава, предлага за продан, или по друг начин такива храни или питиета.

Ако в резултат от цитираните деяния е последвала средна телесна повреда за другиго, наказанието е лишаване от свобода до шест години. До осем години престояване зад решетките е предвидено за причиняване на тежка телесна повреда, а ако е последвала смърт - лишаването от свобода е от три до петнадесет години.

Приетите поправки в Наказателния кодекс вече са в сила. Асоциацията на месопреработвателите в България беше сред първите, поискали да бъде криминализирано нелегалното производство на храни като мярка за защита на потребителите и на коректните производители на хранителни продукти за пазара.

Според информация от Районната ветеринарно-медицинска служба в област Монтана няма нелегални производители на храни. Месопреработвателните фирмички, които не отговарят на нужните критерии, вече са затворени, а на останалите се извършва постоянен контрол както за спазването на нужната технология и хигиена, така и на предприетите мерки, свързани с европейското законодателство, което България вече е приела преди присъединяването към Евросъюза. Тук все още няма фирми, които да са постигнали евроизискванията за добрата производствена практика, но повечето на работещите предприятия са направили капиталовложения, с които да променят групата си и преминат в по-горна. Досега бракуваните от ДВСК храни са с основна причина, че не отговарят на стандартите, а не че са опасни за здравето на консуматорите./mont-press.com

AGRO.BG 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.