1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-добрите черешови сортове II част

Най-добрите черешови сортове II част

Черешата е основен и високодоходен овощен вид за нашата страна

Гермерсдорфска е немски сорт. Плодовете узряват обикновено в периода 20-и–30-и юни. Те са едри, широкосърцевидни, тъмночервени, с хрупкаво, светлорозово, сладко-кисело плодово месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са подходящи за механизирана беритба. Сортът е самобезплоден. Негов опрашител е Ламберт.

Козерска е създаден в Полша. Плодовете узряват около 20-и–30-и юни. Те са едри, сърцевидни, тъмни до черно оцветени, с хрупкаво, светлорозово, сладко плодово месо, с много добри вкусови качества. Сортът е пригоден за механизирана беритба и е самостерилен. Много добър негов опрашител е сорт Ламберт.

Ламберт е американски сорт. Обикновено плодовете узряват в периода 30-и юни–8-и юли. Те са едри, широкоудължени, сърцевидни. Оцветяването на плодовото месо е тъмно до черно-червено, хрупкаво, сладко, слабо кисело. Има много добри вкусови качества. Плодовете са подходящи за механизирана беритба. Сортът е самобезплоден. Кръстосано несъвместим с Бинг и Наполеон. Опрашители са му Козерска и Гермерсдорфска.

Райнер е американски сорт. Плодовете узряват в периода 28-и юни–3-и юли. Те са едри, широкосърцевидни до кълбовидни, жълтеникаво-розово-червени, с по-тъмночервени петна върху жълт фон. Имат жълтеникаво, плътно, сладко, слабо кисело месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са неподходящи за механизирана беритба поради светлото оцветяване на кожицата. Незначителните травми променят светлото оцветяване на кожицата на плода. Сортът е самобезплоден. Подходящи опрашители за него са Бинг и Ван.

Стела е канадски сорт. Масовото узряване на плодовете е в периода 22-и юни–2-и юли. Те са едри, сърцевидни, тъмночервени. Плодовото месо е умерено плътно, розово-червено, сладко-кисело с добри вкусови качества. Сортът е самобезплоден. Добри опрашители са едновременно цъфтящите с него сортове.

Хеделфингенска е немски сорт. Узрява в периода 25-и юни–3-и юли. Плодовете са едри, сърцевидни, със сплесната коремна стена, тъмнокафяво-червени. Плодовото месо е плътно, сладко, слабо кисело, с леко натрапчив привкус, с добри вкусови качества. Дървото е силно растящо, достига до 12 м височина и е дълголетно. Образува широкопирамидална гъста корона. Много по-добре се развива върху подложка дива череша, отколкото върху махалебка. Времето на цъфтеж е средно. В плододаване встъпва сравнително по-късно и се отличава с голяма и редовна родовитост. Сортът не е взискателен към почвата. Развива се добре както на сухи, така и на поливни почви. Има добра устойчивост на зимните студове. Поради по-късното зреене черешата се напада повече от черешовата муха. Механизираната беритба е затруднена поради дългите увиснали скелетни разклонения на дървото. Сортът е самобезплоден. Добри опрашители са Бинг, Бигаро Бюрла и Наполеон.

Дроганова жълта е немски сорт. Плодовете узряват много късно – през петата седмица, след като започне зреенето на черешите. Те са широкосърцевидни до кълбовидни, кехлибареножълти. Плодовото месо е плътно, светложълто, сладко, слабо възкисело, съвсем слабо нагарчащо, с добри вкусови качества. Костилката е средно голяма с гладка повърхност. Плодовете сравнително добре издържат на превозване. Подходящи са за консумация в прясно състояние, но много по-добри са за преработка. Дървото е бързо растящо. В плододаване встъпва рано и има редовна и голяма родовитост. Сортът е сравнително устойчив на зимните студове. При големи валежи по време на узряването плодовете силно се напукват. Към почвата не е взискателен. Дроганова жълта е самобезплоден сорт. Добри негови опрашители са Хеделфингенска и Наполеон.

Черешата е основен и високодоходен овощен вид за нашата страна. Растежните и продуктивни прояви на черешовите дърветата зависят от екологичните условия, особеностите на сорта и подложката, технологията на отглеждане и други.

Продължителността на живота на дърветата е около 40 години. При благоприятни почвено-климатични условия, годишно могат да се получат над 100 кг плодове от едно дърво./списание АгроКомпас

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.