1. Начало
  2. Интервюта
  3. Селекция
  4. Едно от големите предимства на нашите семена е, че ги внасяме от Турция

Едно от големите предимства на нашите семена е, че ги внасяме от Турция

Емил Милков – управител на фирма „Агро Био Семена” ООД – вносител на семената на „May Agro Seed” за България

 

- Г-н Милков, Вие представяте на българския пазар семената на турската фирма „May Seed Group". Разкажете накратко за селекционните достижения на тази компания, за нейното портфолио, както и за предимствата на семената.

- Първо бих искал да съобщя, че от месец септември 2008 г. всички дъщерни фирми от „May Seed Group" - „May Seed", „May Agro", „May Chukunar", „Fide May" и „May Prime" се обединиха в една обща корпоративна компания под името „May Agro Seed Corp.". Компанията представи своето ново лого и оттук нататък за следващите сезони на всички наши опаковки ще се изписва новото име и ще бъде поставяно новото лого на компанията.

Селекционната дейност на фирмата започва преди 30 години, основно със създаването на сортове и хибриди зеленчукови култури, а по-късно през 1994 г. започва селекционната програма при слънчогледа. Понастоящем в компанията се разработват над 20 селекционни проекта, в това число се създават и едни от най-добрите слънчогледови хибриди, които комбинират топ постиженията при селекцията на слънчогледа, а именно - да са подходящи за отглеждане при технологията Клиърфийлд, да са устойчиви на всички раси синя китка, да съчетават висок процент на масло в комбинация с висок процент на олеин, да имат и комплексна устойчивост към икономически важните болести при слънчогледа. Изключително сериозна е и селекционната ни програма при царевицата, която е насочена към създаването на хибриди, които да съчетават комплексна устойчивост към суша и стресови фактори, и да реализират високи добиви. През последните няколко години във фирмата бяха създадени и няколко нови хибрида домати, подходящи за отглеждане в оранжерии. Те съчетават висок добивен потенциал, едри плодове и комплексна устойчивост към болести при доматите и към нематода. Аз бих искъл да споделя с Вас и нашата гордост - това е съвместният българо-турски проект по селекция на нови висококачествени и високопродуктивни сортове пшеница, които да са с висока пластичност към засушаване и да са подходящи за отглеждане в променящите се климатични условия на нашия регион.

За сезон 2009 г., портфолиото на фирмата включва 19 групи зеленчукови култури с общо 65 сорта и хибрида, които ще предложим на българските зеленчукопроизводители, и 4 групи агрокултури с общо 8 хибрида за земеделските производители и фермери.

Може би ще прозвучи нестандартно, но едно от големите предимства на нашите семена е, че ние ги внасяме от Турция! При новите обстоятелства, при които България е член на ЕС, Турция се явява трета страна и ние попадаме под изключително тежки обстоятелства на регистрация и внос. С две думи - всички продукти, които предлагаме на българския пазар преминават през задължителен процес на стриктно изпитване и регистрация. При осъществяване на вноса ние сме може би най-проверяваната фирма още от границата по отношение на фитосанитарен контрол, последваща проверка за качеството и чистотата на семената, и издаване задължително на семеконтролни документи, допълнителен грунтов контрол и проверка за генетичната чистота. Така нашите клиенти могат да бъдат сигурни, че ще получат автентични и висококачествени семена, които отговарят напълно на изискванията на ИСТА и Европейските регулационни стандарти.

- Може ли да се каже, че семената, които Вие предлагате, превъзхождат останалите, които са на пазара в момента?

- Аз мисля, че би било некоректно към нашите конкуренти, ако трябва да кажем дали ги превъзхождаме и с какво. Нека оставим този въпрос на клиента, който сам да прецени, а Вие ще зададете и този въпрос при една по-следваща среща с наши клиенти и партньори през следващия сезон. Това, което ще кажа още веднъж е, че ние сме една от най-проверяваните фирми по отношение на качеството и всички регулационни изисквания по стандартизацията на семената, и в този смисъл нашите клиенти могат да бъдат сигурни и спокойни, че ще получат от нас висококачествени и автентични семена.

- В сравнение със семената на Ваши конкуренти, как ценово стоят продуктите на „May Agro Seed?"

- Независимо, че компанията, която представляваме е турска, нашите сортове и хибриди по нищо не отстъпват, дори по определени характеристики превъзхождат американските или френски подобни продукти. Като заготовка и качество отговарят напълно на европейските стандарти, затова и ценово ние стоим много близко или се покриваме при някои продукти на конкурентите ни. При новите хибриди има много допълнителни разходи по тяхното създаване, като внедряването на ново „ноу-хау", както е при технологията Клиърфийлд, или използването на молекулярни маркери при съвременната интензивна селекция. Така създадените нови хибриди с толкова много нови и комплексни качества не могат да бъдат евтини.

- Какво е необходимо да направят земеделските производители, за да използват максимално потенциала на предлаганите от вас семена?

- Да спазват общоприетите технологии на отглеждане и да имат висока култура на земеделие. Ние винаги сме стояли близо до нашите клиенти и партньори. Наши координати има на всяка една от опаковките и ние сме на разположение по всяко време за консултация или съвет как да се отгледа един наш сорт или хибрид, какво да се приложи, за да се използва максимално потенциалът на нашите сортове и хибриди. Но най-важното е да се прилага висока култура на земеделие, за да може сортът да реализира максимално своя потенциал.

- Кои са новите продукти за 2009 г.?

- И през настоящия сезон ще предложим на нашите партньори и клиенти нови продукти, които преминаха и преминават успешно своите регистрации. При зеленчуците вече започнахме предлагането на нашия най-нов домат Грандо - един изключително успешен продукт за интензивно отглеждане в оранжерии с отлични характеристики. Той е с много висок добивен потенциал и недостигната едрина на плода - 350-400 г. Надяваме се производителите на домати в оранжерии да закупят и опитат новия хибрид Грандо, а ние ги уверяваме, че ще останат доволни и ще продължат да го отглеждат.

При слънчогледа ще предложем нещо нестандартно, а в същото време и алтернатива при сегашната тежка ситуация. Новият ни слънчогледов хибрид Конфета CL е немаслодаен тип слънчоглед от сегмента „конфекшън"(confection), предназначен за хранително-вкусовата и сладкарската индустрия. Това е едър ивичест слънчоглед, при който ядката е с понижено маслено съдържание (30-33% масленост) и се използва като добавка в много от храните в Европа, а така също и в сладкарската индустрия. Стойностното при този хибрид е, че той е предназначен за отглеждане по технологията Клиърфийлд и това го прави практически първият хибрид, предлаган в България в този сегмент.

Ще предложим и още един нов слънчогледов хибрид Рейна, който е конвенционален, но устойчив на всички познати раси синя китка - общо 9. И въпреки че в България още се спори колко са наличните раси дали са 6 или 8, този хибрид дава възможност колкото и да са те, да бъде отглеждан спокойно на по-чисти полета, където няма необходимост да се прилага технологията Клиърфийлд.

При царевицата ще предложим един нов хибрид, наречен Престиж, който е в група 400 по ФАО. Той беше регистриран в Италия и Испания през 2008 г. и се оказа изключително успешен за отглеждане при по-сухи условия.

За онези земеделски стопани, които все още имат животновъдни ферми и отглеждат люцерна за изхранване на животните, ще предложим един нов сорт люцерна Таурус, който е изключително продуктивен и е с високо съдържание на протеини - до 29%.

И ще завърша с това, че в процес на регистрация имаме още нови и интересни продукти, за които, надявам се, ще мога да споделя с Вас през следващия сезон.

- На фона на сложната ситуация в земеделието в момента, как стопаните да оптимизират своите разходи за семена, торове и препарати, така че да развиват ефективно производство?

- Семената са най-малкият разход в едно производство. Голямото натоварване идва от високите цени на горивата, торовете и от неефективно земеделие, при което се получават ниски добиви. Пазарните цени на продукцията не могат да покрият тяхната себестойност. Трудно се дават съвети в една такава ситуация като днешната, но мисля, че някои обработки биха могли да се минимализират, трябва да се прилагат нови и високотехнологични решения, каквато е например технологията Клиърфийлд при слънчогледа, да се подбират нови и високоинтензивни хибриди, които са устойчиви на болести и неприятели, и по този начин да се редуцира пръскането с препарати. Във всички случаи крайният елемент, който води пряко до ефективността на производството, си остава пазарният механизъм и ценовите нива на продукцията след нейното прибиране.

Списание АгроКомпас

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.