вторник, 23 Юли 2019, 13:59
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
08 Май 2009 10:12 | Интервюта

От 13 до 16 май 2009 г. ще се проведе първото селскостопанско изложение „ЗарАгро” в гр. Стара Загора

Емил Капон – управител „Фернет България” ООД – един от организаторите на изложението

От 13 до 16 май 2009 г. ще се проведе първото селскостопанско изложение „ЗарАгро” в гр. Стара Загора
Оцени статията
|

- Г-н Капон, моля, разкажете как се роди идеята за организирането на селскостопанско изложение в Стара Загора?

- Идеята за организиране на подобно изложение дойде в края на миналата година от няколко старозагорски фирми. Бурното развитие на този район през последните години, особено в областта на енергетиката и селското стопанство, определено дава големи шансове за успех на една подобна проява. В Стара Загора са съсредоточени голям брой фирми, предлагащи едрогабаритна селскостопанска техника, фирми произвеждащи и търгуващи с продукти и препарати от всички сектори на аграрния бизнес. Друга основателна причина, за да стартираме този проект, е огромният научен потенциал, съсредоточен в региона. Това е и причината предстоящото изложение да става с изключителната подкрепа на Тракийския университет – Стара Загора.

- Имате ли подкрепа от страна на градската управа?

- Първата ни среща преди въобще да започнем работа по подготовка на „ЗарАгро” беше с кмета на Стара Загора – проф. Светлин Танчев. Бяхме изненадани от радушната и емоционална подкрепа за провеждане на изложението в града на липите. Изненада за нас беше и фактът, че идея за подобна проява съществува повече от 4–5 години и ние се оказахме пред „отворените врати” както на градска­та управа, така и на научната общност в района. По инициатива на кмета беше организирана и среща с ръководството на Тракийския университет.

- В какво се изрази подкрепата на научните среди?

- Университетът в Стара Загора е основен партньор при подготовката на „ЗарАгро”. В лицето на ректора – проф. Иван Станков, наистина намерихме изключително силен поддръжник и консултант. При разговорите ни с академичното ръководство в лицето на декана на Аграрния факултет доц. Радослав Славов и доц. Юрий Митев – ръководител сектор „Публично-частно партньорство”, получихме редица съвети, идеи, предложения, които дадоха друг дух, друга насока на това изложение. Така от поредната специализирана проява в аграрния сектор се стигна до организирането на една уникална за България изложба, на която ще бъдат показани както най-новите високотехнологични машини, оборудване, препарати, така и „на живо” ще се срещнат бизнесът и науката. Приятно съвпадение е провеждането на Научна балканска конференция по животновъдство от Тракийския университет в деня на откриването на „ЗарАгро”, което е една непредвидена възможност за контакти между участниците в двете прояви. Изложението ще предостави възможност на студентите – бъдещите специалисти в аграрния сектор, да се запознаят с бъдещите си работодатели, с реалната техника и продукти, които изучават. „ЗарАгро” с участието на Тракийския университет се превръща и в трудова борса за завършващите студенти от различните специалности.

- Какво ще бъде оригиналното в предстоящата проява?

- Една от съществените разлики с останалите изложения в бранша е възможността по време на „ЗарАгро” да се демонстрира потенциалът на селскостопанските машини в реална обстановка. В дните на проявата ежедневно фирмите ще могат да покажат качествата на предлаганите от тях машини пред своите клиенти, да ги предстанят „на живо” в действие. За целта са предвидени повече от 6 дка площ за провеждане на демонстрации на територията на изложението. Мястото на неговото провеждане – летище Стара Загора, дава възможност и за организиране на състезания с трактори, вечерни демонстрации на земеделска техника, показване предимствата и възможностите на селскостопанската авиация, на новите машини и мобилни технологии за производство на касетки от велпапе на самото поле, както и за реализацията на много други допълнителни зрелищни прояви.

- Кога и къде ще се проведе изложението?

- „ЗарАгро” ще се проведе от 13 до 16 май 2009 г., както споменах вече, на летище Стара Загора и тук искам да изразя благодарността си към г-н Иван Нойков – управител на летището, за пълната му подкрепа и разбиране. Истината е, и за съжаление няма как да подминем този факт, че организирането на едно изложение, независимо в какъв бранш, по време на криза крие много рискове. В нашия случай неудобство е и наличието на два големи и утвърдени панаира в този сектор – „Агра” в Пловдив, която приключи в края на февруари, и предстоящият да се проведе през август „Добрички панаир”. На практика единственият подходящ момент за провеждането на „ЗарАгро” се оказа месец май – еднакво отдалечен от двете прояви, извън празничните дни по Великден, Гергьовден и 1 май и последните дни преди началото на усилената работа по полето.

- Очевидно бизнесът приветства идеята...

- Както Ви казах още в самото начало, идеята за организирането на „ЗарАгро” дойде от бизнес средите в Стара Загора. При разговорите ни с фирмите непрекъснато получаваме подкрепа и много ценна информация, съвети, идеи за това как подобна проява да бъде полезна и различна, как да избегнем грешките и недостатъците на другите изложения в бранша. Защото е безсмислено да се организира още едно поредно изложение в страната, ако то няма да допринесе за развитието на отрасъла, ако няма да е от полза на българските фермери. Интерес за участие има от най-големите в бранша – „Булагро”, „Оптиком”, „Мегатрон”, „Златекс”, „Фермер 2000”, „Римекс инженеринг”, „Агроин”, „Агробултех”, „Бри” – Варна, „Мадара” – Шумен, „Дуропак” и редица други.

- Какви са очакванията Ви за резултатите от тази първа по рода си у нас проява?

- Покани за посещение на „ЗарАгро” ще бъдат отправени до всички регистрирани селскостопански производители с подробна информация за участващите браншове, машини и продукти, с дните и часовете за демонстрации на селскостопанска техника, за научните и бизнес прояви, съпътстващи изложението. Само по време на „ЗарАгро” български и чуждестранни фермери ще могат да изпробват лично възможностите на показаната техника. От няколко седмици работи и специално създаденият сайт на изложението – www.zaragro-show.com , който постоянно се допълва и актуализира.

Списание АгроКомпас

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker