понеделник, 17 Юни 2019, 17:39
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
18 Дек 2003 11:52 | Новини

Монополисти диктуват пазара

Пекарите са между чука и наковалнята, защото купуват скъпо брашно.

Оцени статията
Брой гласове: 1 Рейтинг: 5
|

 

Хлебопроизводителите в Пиринския край предричат, че при ново увеличение на цената на насъщния ще има страшни бунтове в страната. "Социалното напрежение е огромно, но вината за тази абсурдна ситуация не е у нас", каза шефът на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД - Благоевград, Кирил Бърдарски. Според него скъпото брашно ще доведе до фалит не само малките фурни, но и по-големите и сериозни търговци.

Пекарите са между чука и наковалнята, защото купуват скъпо брашно, но не могат да повишат двойно и тройно цените. "Вдигнали сме ги едва с 20%. С вързани ръце сме, не можем да решим проблема", твърди Бърдарски.

Според него не е нормално брашното да е толкова скъпо. "За времето на съхранение в силозите за 3-4 месеца цената на пшеницата би трябвало да се вдигне с не повече от 10-20 лв. за тон, категоричен е той.

Президентът на фирма "ХИТ 1" - Разлог, Тодор Пандев пък смята, че зърненият бизнес в България се държи от групировки, които монополно държат високата цена на зърното и брашното и хлебарите са принудени да произвеждат по-скъпи самуни.

"Големи фирми като "Симид" изкупуват зърно от резерва и спекулират с цената му", твърди той. Искат да ни елиминират, за да определят само те правилата на пазара", убедени са колегите на Пандев в Разложкия край./standartnews

AGRO.BG

 

 
 
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР


Последни интервюта

всички

Актуални статии

всички
agro
agro
eXTReMe Tracker