1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Монополисти диктуват пазара

Монополисти диктуват пазара

Пекарите са между чука и наковалнята, защото купуват скъпо брашно.

 

Хлебопроизводителите в Пиринския край предричат, че при ново увеличение на цената на насъщния ще има страшни бунтове в страната. "Социалното напрежение е огромно, но вината за тази абсурдна ситуация не е у нас", каза шефът на "Хляб и хлебни изделия" ЕООД - Благоевград, Кирил Бърдарски. Според него скъпото брашно ще доведе до фалит не само малките фурни, но и по-големите и сериозни търговци.

Пекарите са между чука и наковалнята, защото купуват скъпо брашно, но не могат да повишат двойно и тройно цените. "Вдигнали сме ги едва с 20%. С вързани ръце сме, не можем да решим проблема", твърди Бърдарски.

Според него не е нормално брашното да е толкова скъпо. "За времето на съхранение в силозите за 3-4 месеца цената на пшеницата би трябвало да се вдигне с не повече от 10-20 лв. за тон, категоричен е той.

Президентът на фирма "ХИТ 1" - Разлог, Тодор Пандев пък смята, че зърненият бизнес в България се държи от групировки, които монополно държат високата цена на зърното и брашното и хлебарите са принудени да произвеждат по-скъпи самуни.

"Големи фирми като "Симид" изкупуват зърно от резерва и спекулират с цената му", твърди той. Искат да ни елиминират, за да определят само те правилата на пазара", убедени са колегите на Пандев в Разложкия край./standartnews

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.