1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Рояци пчели над Шанз-Елизе

Рояци пчели над Шанз-Елизе

Париж произвежда рекордни количества мед

На слънцето в Париж се радват рояци пчели. Те са част от бързо множащата се популация, която произвежда мед - една нова процъфтяваща парижка индустрия, пише в. "Таймс" в кореспонденция от френската столица.

Тюйлери, Люксембургската градина и други по-малки паркове в Париж са новият дом на стотици хиляди пчели, които се оказват по-продуктивни от селските си роднини. Някои производители от Париж се хвалят с рекордна продуктивност - до 100 кг мед от кошер годишно, в сравнение с 20-25 кг от типичните кошери в зърнопроизводителните равнини на Ил дьо Франс.

В града има около 300 регистрирани кошера, но още повече са недекларираните от любителите пчелари. Кошерите трябва да са най-малко на 25 м от болници и училища и да имат двуметрова ограда, ако не са на висок покрив.

Градските пчели могат да произвеждат пет пъти повече мед от онези в селските райони, където преобладава само един вид земеделска култура. Пчелите живеят по-добре в града поради биоразноборазието. В града има хиляди цветя по градините и балконите, докато селото е замърсено от пестициди.

Националният пчеларски съюз неотдавна съобщи за висока смъртност на пчелите край нивите с царевица, слънчоглед и рапица. В цяла Европа смъртността на пчелите е нараснала с 30-35 процента в сравнение с 80-те години. Френските данни показват, че в градските райони продукцията е два пъти по-голяма от селските. Същите са данните и от Ню Йорк. Не са известни случаи на нападения на пчели над населението.

 

 

Етикети Париж, пчела, мед
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.