1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Смолян не предлагат застраховка срещу нападение от мечка

В Смолян не предлагат застраховка срещу нападение от мечка

Причинени щети от мечка се изплащат единствено от Министерството на околната среда и водите

В три от най-големите застрахователни агенции, които имат офиси и в областния град, обясниха, че не предлагат покриване на риска - нападение от мечка. От там посочиха, че ако човек има застраховка живот и бъде нападнат от мечка, може да се разглежда като злополука и потърпевшият да получи някакво обезщетение. При домашните животни се покриват основно болести, зарази, както и смърт, причинена от природни явления, няма обаче покриване на риск за нападение от мечка.

От компаниите посочиха, че това може би се дължи на факта, че мечите нападения в област Смолян са зачестили през последните две години, а и до момента е нямало конкретни питания от страна на фермери.

Брокерите обаче обясниха, че това е идея и пазар, които могат да се разработят и да започне да се предлага застраховка срещу мечо нападение, имайки предвид, че тя ще е полезна, както за туристите, така и за фермерите и пчеларите. На този етап обезщетения за причинени щети от мечка се изплащат единствено от Министерството на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.