понеделник, 27 Май 2019, 16:00
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
01 Окт 2010 15:50 | Интервюта

Искаме след 2013 г. младите фермери у нас да получават двойно по-големи субсидии

Димитър Димитров – председател на Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ)

Искаме след 2013 г. младите фермери у нас да получават двойно по-големи субсидии
Оцени статията
Брой гласове: 3 Рейтинг: 5
|

- Г-н Димитров, какво европейско подпомагане трябва да получава годишно един млад фермер у нас след 2013 г.?

- Нашата позиция е, че всички млади земеделски производители от ЕС, независимо в коя страна живеят, трябва да получават еднакви субсидии. Надявам се да успеем да наложим становището си сред партньорите ни от другите европейски фермерски организации и това да е обща позиция за бъдещата ОСП. Тогава и сумата за субсидията ще бъде определена след дискусия между асоциациите. Моето лично мнение е, че бъдещата субсидия трябва да е поне двойна на сегашната, т.е. да бъде 50 000 евро. Въпросът обаче касае не само размера на подпомагането, а се отнася и до това да достигне до по-голям брой бенефициенти, т.е. общият бюджет за мярката за младите фермери да е по-голям.

- Колко от членовете на Националната асоциация на младите фермери в България са с неодобрени проекти по мярка 112, каква е причината и насочиха ли се към други мерки от ПРСР?

- В нашата асоциация почти няма членове с неодобрени проекти. Единствено младите фермери, за които не достигна бюджетът по мярката, нямат сключени договори. За повечето от тях обаче проблемът вече е разрешен и те сключиха договорите си. Това стана възможно, след като някои от подадените проекти на млади фермери бяха отхвърлени и по този начин се освободи ресурс за други кандидати. Някои от фермерите, които не бяха одобрени по мярка 112, се насочиха към тази за полупазарните стопанства, а други кандидатстваха по мярка 121.

- Какво прави вашата асоциация за разрешаване на проблемите на младите фермери у нас?

- Ние сме в постоянен диалог с ДФЗ и МЗХ от учредяването на нашата асоциация и оттогава до днес сме помогнали на хиляди млади фермери. На едни сме съдействали да получат по-скоро субсидията по мярка 112, на други – по-бързо да подпишат договорите си. Трети, за които не достигаше бюджетът по мярка 112, вече имат осигурени средства и са сключили договорите си, а за останалите неподписали – това скоро ще се случи. Голяма част от тези, на които сме помогнали, дори и не подозират за нашата намеса. Ние работим в обществена полза за благото на всички млади фермери. В момента членовете на нашата асоциация са 300 и се надяваме към нас да се присъединяват още млади фермери.

- Какви са вашите идеи за по-адекватно субсидиране на младите фермери в България?

- Ние се борим не само за повторно отваряне на мярка 112, но и за по-големи субсидии за проект. Искаме също помощта да достига до по-голям брой млади фермери, за да може със земеделие и животновъдство да се занимават повече грамотни млади хора. В тях е бъдещето на фермерството. Бихме искали също така младите земеделци да получават не само с 5% по-голяма субсидия по някои от мерките от ПРСР, а по всички мерки да им се полагат поне с 10% по-високи субсидии спрямо другите земеделски стопани. Основен проблем на младите фермери е липсата на достъпни финанси, за да инвестират във фермите си. Затова бихме искали проектите на младите фермери да бъдат рефинансирани от ДФЗ.

 

 

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   


  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker