1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейски пчелари ползват наш мед за подобрител

Европейски пчелари ползват наш мед за подобрител

Търговците предлагат 1,40 лв. за кг, производителите не падат под 2,40 лв.

 

Български мед се използва за подобрител на пчелни продукти в страните от ЕС, САЩ и Китай заради изключително високото му качество и екологичност, съобщи шефът на  Българския пчеларски съюз Стефан Стефанов вчера.

Подобни данни изнесоха и колегите му от други пчеларски организации. Според тях родният продукт в чужбина често се смесва  с тамошния, за да подобри качеството му.
Подобна практика не е много редна, но е трудно доказуема, обясни Георги Златков от Националния български пчеларски съюз. Много наши фирми обаче успявали да го изнесат в подходящ търговски вид и да го наложат като български мед на чуждите пазари.

Според Златков в момента търговията и износът на наш мед са замрели заради ниските изкупни цени. Търговците предлагат 1,40 - 1,60 лв. за килограм, докато производителите не падат под 2,40 лв., обясни той. В същото време цената му на международния пазар се подбива от по-евтините китайски и аржентински мед.

Наскоро имаше интерес към наш мед от страна на шведи и японци, но цените явно им се видяха високи и се отказаха, обясни Златков. За останалите пчелни продукти пък почти няма пазар. Прополисът се изкупува, основно от гърци и македонци, които го влагат в козметични продукти. Заявките обаче са малки - средно по 200 кг. месечно, посочи Георги Златков.

Според Българския пчеларски съюз, за да е рентабилно производството изкупната цена на пчелния продукт не трябва да пада под 3 лв. за килограм. В съседните балкански страни медът се изкупува на двойно по-високи цени от нашите - около 3,50 лв./кг, а в Германия - за 2 - 2,20 евро, посочи Стефан Стефанов.

Според депутата от НДСВ Коста Костов в Германия и Франция производството на мед рязко е намаляло през последните 5 г. Това е шанс за българските производители, които могат да увеличат износа за страните -членки на Европейския съюз, изтъкна той.

Заради хладната и дъждовна пролет обаче се очаква тази година производството на мед да е около 7-8 хил. тона, което е с близо 40% по-малко от миналогодишното. Миналата година у нас са произведени 10 - 12 хил. тона мед, от които 8 хил. тона вече са изнесени.

Внос на евтин китайски мед засега у нас почти няма. При 40% вносно мито и 20% ДДС легален внос е невъзможен, изчисли Стефан Стефанов. Според фирми от бранша обаче с всички такси и мита китайският мед може да влезе у нас за 85 цента на килограм, което не е толкова висока цена. По непотвърдена информация скоро у нас се очаква пратка от над 300 тона китайски мед, която ще се отрази на пазара. 

Според производителите един от основните проблеми в бранша е, че все още не влязъл в сила законът за пчеларството. В него е записано, че всяка опаковка с елексира ще бъде маркирана със знак за качество и на пазара ще се допуска само такава продукция./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.