понеделник, 21 Май 2018, 15:41
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
08 Апр 2011 08:30 | Новини

Време е за пръскане на овощните дръвчета

В момента трябва да се третират и костилковите овошки, като череши, вишни, кайсии, праскови и сливи

Време е за пръскане на овощните дръвчета
Оцени статията
|

Сега е моментът за пролетното пръскане на овощните дръвчета, за предпазването им от различните вредители и болести. Това информира инспекторът от областна дирекция "Безопасност на храните"- Кюстендил Милена Коцева.

"При ябълките и крушите е необходимо третиране за ограничаване на инфекциите от спорите на струпясване. За тях препоръчваме да се използват препарати със съдържание на мед, например бордолезов разтвор или купроксад", заяви Коцева. Друга болест срещу която трябва да се пръскат ябълките е брашнестата мана. При нея се прави прецизна резитба и се пръска препарати като байфидан и скор.

"В момента трябва да се третират и костилковите овошки, като череши, вишни, кайсии, праскови и сливи. При тях се появява така наречената болест Ранно кафяво гниене. При нея се наблюдават мумифицирани плодове останали от предишна вегетация. Те могат да заразят цветовете, клонките и по-късно плодовете", допълни Коцева.

Тя препоръчва за борба с тази болест да бъде извършено пръскане с препарати като пънч и хорос. Третирането трябва да се извърши 4 пъти, като първият трябва да бъде преди цъфтежа, вторият в началото на цъфтежа, третият една седмица по- късно, а четвъртият след 10 дни, ако е допусната вече зараза на цветовете.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   


  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker