1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бяло киви стана атракция в Нова Зеландия

Бяло киви стана атракция в Нова Зеландия

Тази година в резервата Пукаха са се родили 14 кивита спрямо средно по две на година между 2005 и 2010 година

Рядко киви с бял цвят се превърна в атракция в родината си Нова Зеландия, увенчавайки най-плодородния сезон от откриването на резерват за опазване на емблематичната за страната птица.

Малкото птиче, което е от мъжки пол и се казва Манукура, се роди на 1 май в резервата Пукаха, северно от столицата Уелингтън. "След раждането му изведнъж се сдобихме със световна известност, тъй като всички искаха да дойдат да го видят", споделя служителка на резервата. "Доколкото знаем това е първото напълно бяло птиче, родено в резерват", съобщи Боб Франсис, директор на резервата Пукаха.

Кивитата обикновено са кафяви, но специалистът отбелязва, че малката птичка принадлежи към генетична група, която има бели петна по перушината си и това прави възможно да се роди напълно бяла птица. Франсис уточни, че не става дума за албинос.

Тази година в резервата са се родили 14 кивита спрямо средно по две на година между 2005 и 2010 година, отбелязва БГНЕС. Кивито, което се е превърнало в емблема на Нова Зеландия, е нетипична птица с дълъг клюн, която не лети. Тя е застрашена от хищници като кучета, котки, плъхове и порове. В Нова Зеландия са останали едва 70 000 кивита и много подвидове са застрашени. В резервата Пукаха, създаден през 2001 година, са поставени капани за хищниците, а всяко яйце се пази на закрито в развъдник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.