петък, 22 Март 2019, 16:02
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
15 Сеп 2011 11:23 | Новини

Министър Найденов откри учебната година в Селскостопанската гимназия в Садово

Училището е открито през 1883 г.

Министър Найденов откри учебната година в Селскостопанската гимназия в Садово
Мирослав Найденов
Оцени статията
|

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри учебната година в първото професионално училище в България – Селскостопанската гимназия в Садово, предаде радио „Фокус”.

Училището е открито през 1883 г. в рамките на тогавашна Източна Румелия две години преди Съединението на България. В него са учили Александър Стамболийски и видни български учени откриватели. „Избрах вас, защото това е първото професионално училище в България, това е училище с развитие. Нужни са ни такива кадри. Вие имате перспектива”, каза пред учениците министърът. Той добави, че именно селското стопанство е секторът у нас, който бележи ръст и същевременно е сектор, който има дефицит на кадри. „Затова съм тук, вие със сигурност имате работа, когато завършите”, каза Найденов. Той призова учениците да се учат добре, защото тази гимназия е един добър трамплин за тях.

Селскостопанската гимназия е разположена на площ от 2 000 кв. метра. В миналото в двора на гимназията са се отглеждали над 200 вида растения, за които са се грижели двама щатни градинари. Сградата е строена веднага след Освобождението. В момента гимназията е изцяло на държавни субсидии. Приемът тази година е две паралелки – 50 ученици.

След Садово министър Найденов ще се срещне със земеделски производители в Първомай.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   


  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker