Специално ръководство за добра производствена практика ще гарантира качеството и безопасността на фуражите. Вчера документът беше одобрен от Междуведомствения експертен съвет по хранене на животните, който се председателства от зам.-министъра на земеделието Бойко Боев.
Ръководството ще стане основа за изготвянето на кодекс, който ще осигури безопасността на продуктите по цялата хранителна верига от фермата до потребителите.
В изпълнение на ръководството производителите на фуражи ще прилагат превантивен контрол на използваните суровини, добавки и консумативи и ще се ръководят от ясни правила в случаите, при които се използват лекарствени примеси.
Новият документ ще подпомогне производителите да усъвършенстват и приспособят собствените си методи и технологии към добрите производствени практики, като всеки от тях ще може да създаде собствени правила и инструкции за работа. Тези правила ще бъдат разработени въз основа на анализ на конкретни индикатори, възможните рискове, системата за контрол и т.н.
Анализът представлява последователност от стъпки: съставяне на екип, описание на фуражния продукт, определяне на потребителите, съставяне на технологична схема, анализ на потенциалните опасности, система за мониторинг, уточняване на коригиращи мерки и т.н.
Ръководството е разработено от специалисти в областта на технологията на фуражите, храненето на селскостопанските животни и ветеринарномедицинското обслужване. То е съобразено с основните директиви на Европейския съюз, които оформят законодателната рамка на сектора./МЗГ