1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Специално ръководство за добра производствена практика ще гарантира качеството и безопасността на фуражите

Специално ръководство за добра производствена практика ще гарантира качеството и безопасността на фуражите

 

Специално ръководство за добра производствена практика ще гарантира качеството и безопасността на фуражите. Вчера документът беше одобрен от Междуведомствения експертен съвет по хранене на животните, който се председателства от зам.-министъра на земеделието Бойко Боев.

Ръководството ще стане основа за изготвянето на кодекс, който ще осигури безопасността на продуктите по цялата хранителна верига от фермата до потребителите.

В изпълнение на ръководството производителите на фуражи ще прилагат превантивен контрол на използваните суровини, добавки и консумативи и ще се ръководят от ясни правила в случаите, при които се използват лекарствени примеси.

Новият документ ще подпомогне производителите да усъвършенстват и приспособят собствените си методи и технологии към добрите производствени практики, като всеки от тях ще може да създаде собствени правила и инструкции за работа. Тези правила ще бъдат разработени въз основа на анализ на конкретни индикатори, възможните рискове, системата за контрол и т.н. 

Анализът представлява последователност от стъпки: съставяне на екип, описание на фуражния продукт, определяне на потребителите, съставяне на технологична схема, анализ на потенциалните опасности, система за мониторинг, уточняване на коригиращи мерки и т.н.

Ръководството е разработено от специалисти в областта на технологията на фуражите, храненето на селскостопанските животни и ветеринарномедицинското обслужване. То е съобразено с основните директиви на Европейския съюз, които оформят законодателната рамка на сектора./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.