1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международен център за контрол на болестите по дивите животни ще бъде изграден в България

Международен център за контрол на болестите по дивите животни ще бъде изграден в България

Министърът на земеделието и храните ще осигури сграда за осъществяване на дейността на центъра

Министерският съвет одобри проект на споразумение между правителството на България и Международния съвет по лова и опазване на дивеча за изграждане на Международен център за контрол на болестите по дивите животни. Той ще даде възможност за превенция на болестите и по домашните животни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Съгласно споразумението, министърът на земеделието и храните ще осигури сграда за осъществяване на дейността на центъра, а Международният съвет ще предостави оборудването за осъществяване на диагностиката.

Предвижда се центърът да съдейства при изготвянето, прилагането и координирането на програми за профилактика, надзор и ерадикация на болестите по дивите животни, да прави анализ на риска от поява и разпространение на болести по дивеча и нанесените от тях щети, да консултира компетентните органи и организации относно повишаването на квалификацията на лицата, ангажирани с превенция и ликвидиране на болестите по дивите животни и опазване на дивата природа и др.

Международният съвет по лова и опазване на дивеча е създаден през 1935 г. и е придобил световно признание като консултант в областта на устойчивото използване и опазването на дивата природа. Седалището му е във Виена, а административният му център е в Будапеща. Организацията обединява 37 държави членки, университети, НПО, както и частни лица и научни експерти от 82 страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.