понеделник, 20 Ноември 2017, 20:45
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
27 Фев 2012 13:50 | Новини

Внос на евтини млечни продукти от Европа срива родното млекопроизводство

Националната Асоциация за развъждане на черношарената порода ще обсъди проблемите в сектора на среща в МЗХ

Внос на евтини млечни продукти от Европа срива родното млекопроизводство
Снимка: AGRO.BG
Оцени статията
|

Сериозна е опасността от фалит на млекопроизводители, алармира в Добрич Ангел Йонов, изпълнителен директор на Националната Асоциация за развъждане на черношарената порода. Причина за това е неочакваният за зимния период срив на изкупната цена на млякото. В момента преработвателните предприятия започнаха да свалят цените и изкупуват суровината средно на около 0,70 лв. По-малките ферми получават дори по-ниски цени за произведеното мляко –  от 0,45 до 0,50 лв./л, уточни още Ангел Йонов.

По думите му нивата за изкупуване на сурово мляко са спаднали под себестойността му. При разходи от минимум 65-70 стотинки за литър мляко и изкупни цени под тези, резултатът ще бъде фалит на сектора „млекопроизводство“, прогнозира още Йонов. Като сериозен проблем се очертава и нерегулираното движение на стоки от европейския пазар и навлизането на пазара у нас на суровини с ниски цени, подбиващи родното производство. Според Йонов не е възможно у нас да се доставя мляко от Унгария на цена от 65-70 стотинки. При други суровини, например сухо мляко, дори не се знае произходът му. 

Затова Асоциацията нееднократно е настоявала за среща с министъра на земеделието Мирослав Найденов, на която да бъдат обсъдени проблемите в бранша. Утре, 28 февруари, представители на Националната Асоциация ще бъдат приети от зам.-министър Цветан Димитров.

Вижте видео по темата...

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker