1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Площите с биокултури у нас са нараснали със 100% спрямо 2009 г.

Площите с биокултури у нас са нараснали със 100% спрямо 2009 г.

Амбицията на МЗХ е биологичните храни да бъдат включени в менюто на българите

Площите с биокултури у нас са нараснали със 100% спрямо 2009 г. Амбицията на министерството на земеделието е биологичните храни да бъдат включени в менюто на българите, заяви директорът на Дирекция „Растениевъдство“ към МЗХ Евгения Митрова при откриването на конференцията „Маркетинг в биологичното земеделие" в рамките на Първата международна изложба „БиоАгра“.

От агроведомството вярват, че тази цел е реалистична и постижима, защото с усвояването на европейски средства и с цел подпомагане на биопроизводството у нас, ръстът в този сектор е значим и мнозина земеделци преминават от конвенционално към биологично  производство.

Митрова информира, че от 2010 г. е създадена нова структура, специален отдел „Биологично земеделие“ в рамките на Дирекция „Растениевъдство“, в отговор на повишените изисквания към участниците в сектора биологично производство у нас.

В края на 2010 г. общият брой на регистрираните в МЗХ биологични оператори е 820 и бележи ръст от 75% спрямо 2009 г., съобщи Митрова. По думите й данните говорят за ръст, но България е още в самото начало на развитие на биопроизводството. Продукцията се изнася успешно и почти не присъства на родния пазар. Затова важна задача на политиката в земеделието ни е да създадем условия българските биопроизводители да работят за вътрешния пазар, обяви Митрова.

По думите й към МЗХ има 10 служители и предстои одобряването на още двама, които да контролират цялостния процес на производство, преработка и реализация на биопродукцията у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.