1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биомасата е във фокуса на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за "зелена" енергия

Биомасата е във фокуса на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за "зелена" енергия

Събитието ще се проведе от 28-ми до 30-ти март в ИЕЦ София

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов наскоро заяви, че България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро- и топлоенергия. Този вид производство превъзхожда другите с това, че е евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони.  Само от санитарната сеч, която трябва да се прави годишно, страната може да произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ  „Козлодуй“ за една година”, категоричен  е министърът.

Биомасата и биоенергията ще са във фокуса на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за "зелена" енергия и управление на отпадъците. Събитието ще се проведе от 28-ми до 30-ти март в ИЕЦ София. Организаторите от Виа Експо споделят, че интересът към изявата е голям – в нея ще се включат лектори и компании от 31 държави.

С ролята на биомасата за постигане на целите за производство на топлина, електричество и при транспорта от биомаса в ЕС ще ни запознае Калиопе Пануцу от Империъл Колидж Лондон.  Експерт от Университета в Дънди, Шотландия, ще представи нова методология за избор на енергийни култури за промишлено производство на биогорива. Процедурата включва тестване и рафиниране на проби от биомаса, които се изследват според икономически и бизнес фактори чрез специален софтуер. Бранко Главонжич от Белградски университет ще говори за потенциала на биомасата в Сърбия, Словения и  Хърватия. Тя е атрактивна пазарна ниша и би могла да има значителен принос за удовлетворяване на увеличаващите се нужди от енергия чрез използване на суровини от лесовъдството и животновъдството. От Германския център за изследване на биомасата експерти ще дискутират регионални концепции и правни рамки за пазарното интегриране на пелети, произведени от биомаса. Любчо Тричков, Изпълнителна агенция по горите, ще направи обзор на състоянието на българския пазар, наличната маса в страната и какви са възможностите за създаване на интензивни култури за добив на дървесина.

В програмата ще бъдат застъпени и други актуални теми: финансиране на проекти, енергийна ефективност, енергия от отпадъци, управление на отпадъци и рециклиране. За първи път ще се проведе Фотоволтаичен форум „Индустрия на кръстопът”.

Целия материал за предстоящия форум за енергийна ефективност за Югоизточна Европа четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.