1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стартираха обученията на горски експерти, които ще консултират недържавните собственици на гори у нас

Стартираха обученията на горски експерти, които ще консултират недържавните собственици на гори у нас

Проектът „БИОРЕС” цели подобряване на техническия и управленски капацитет на българското горско стопанство

Стартираха обученията на експерти от регионалните дирекции по горите и държавните горски предприятия по проект „БИОРЕС”. По проекта се предвижда създаване на Служба за консултантски услуги в областта на лесовъдството и биоресурсите в Лесотехническия университет, която ще ползва опита на американския модел. Благодарение на проекта, обучени консултанти ще предоставят разширени услуги за недържавните собственици на гори у нас.

По време на обученията експертите ще имат възможност да разработват примерни концепции и програми, свързани със съветническата дейност. Ще се специализират и в идентификацията на нуждите и очакванията на заинтересованите лица. Също така голяма част от лекциите ще бъдат фокусирани върху пряката работа и комуникация със собствениците на гори. Обученията ще се проведат от 31 май до 29 юни 2012 г. в Пловдив, Ловеч, Велико Търново и Стара Загора. Лектори ще са представители на партньорите по проекта - Изпълнителна агенция по горите и Лесотехническия университет.

Сред основните цели на „БИОРЕС” е подобряване на техническия и управленски капацитет на българското горско стопанство. С консултантските услуги всички собственици на гори ще имат възможност да получат пълна информация и съвети относно стопанисването на горите си. Добрата информираност и подготовка ще им даде възможност сами да управляват териториите си. Първоначално фокусът ще е върху горския сектор, но амбицията е да се покрият всички области, свързани с биологичните ресурси.

В средата на миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между Лесотехническия и Орегонския университет. С подписания документ се идентифицира необходимостта от съветническа дейност в България в областта на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.