1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еврокомисията заплаши Италия със съд заради кризата с боклука в Рим

Еврокомисията заплаши Италия със съд заради кризата с боклука в Рим

В най-голямото депо за отпадъци – Малагрота, пристигат 4 500 тона на ден

Европейската комисия даде на Италия два месеца да приложи законите на Европейския съюз и да се справи с кризата с боклука в Рим, предаде агенция "Франс прес".

Предупреждавайки, че неправилното обработване на отпадъците застрашава човешкото здраве и околната среда, Еврокомисията заплаши Италия със съд и глоба, ако властите не се справят с проблема.

Брюксел заяви, че според разследващите екипи в някои от сметищата на Рим отпадъците се разтоварват без да се обработват. В най-голямото депо за отпадъци в района на Рим – Малагрота – пристигат 4 500 тона на ден.

Въпреки обвиненията на Еврокомисията италианските власти настояват, че обработват боклука преди той да отиде на сметището. Експертите от Брюксел обаче твърдят, че за да бъде третирането в съответствие с правилата на ЕС, то трябва да включва механично-биологична обработка, каквато не се прави в конкретните случаи.

Италия, която с години не може да се справи с боклука в Неапол, вече не веднъж е била заплашвана от глоби от ЕС, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.