1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обявиха три нови защитени територии

Обявиха три нови защитени територии

До края на 2012 г. предстои да бъдат процедирани още над 30 предложения

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа заповеди за обявяване на три нови защитени територии с предмет на опазване на растителни видове от национално значение – защитена местност "Голо Бърдо – находище на муховидна пчелица" в землището на село Червена могила, община Радомир, защитена местност "Находище на балканско часовниче" в землището на село Логодаж, община Благоевград, и защитена местност "Жингов бряст" в землището на село Гайтаниново, община Хаджидимово, област Благоевград.

Предложенията за обявяване на трите защитени територии, както и необходимите проучвания са направени в рамките на проект "Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България", който МОСВ изпълнява съвместно с Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Проектът е с продължителност 42 месеца и е насочен към опазване на уникални за България видове, повечето от които "редки" и "застрашени".

От началото на 2012 г. са обявени общо 13 нови защитени територии в категорията "защитена местност" и е увеличена площта на други две съществуващи защитени територии – защитена местност "Миджур" в землището на село Горни Лом, област Видин, и природна забележителност "Белоградчишки скали", с което броят на защитените територии в България е достигнал 965, а общата площ на мрежата от защитени територии е увеличена с 372 хектара, като вече покрива 582494.2 хектара, или приблизително 5.3% от територията на страната.

До края на 2012 г. предстои да бъдат процедирани още над 30 предложения за нови защитени територии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.