1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Единайсет редки растителни видове, типични за Странджа, ще бъдат възстановени

Единайсет редки растителни видове, типични за Странджа, ще бъдат възстановени

Финансирането на проекта е по Оперативната програма „Околна среда“

Единайсет редки растителни видове, типични за Странджа, ще бъдат възстановени и опазени с изграждането на специализиран разсадник. Началото на работата по проекта ще бъде дадено в странджанската местност "Качул". Финансирането, на стойност 734 хил. лв., е по Оперативната програма „Околна среда“, информира БНР.

Странджа се определя като съкровищница на българската природа. Над 1 700 вида висши растения са установени на територията на природния парк, като 300 от тях са редки и застрашени от изчезване. Проектът за изграждането на специализиран разсадник за посадъчен материал за защитени видове се изпълнява от Дирекцията на парк "Странджа". Той предвижда създаването на специализирана база за опазване и размножаване на редки видове като странджанска боровинка, пирен, кримски чай и други.

По проекта ще бъдат изградени 7 опознавателни маршрута и ще бъдат обозначени 60 вековни дървета. До 2012 година се очакват първите резултати. Проектът въвежда за първи път на Балканския полуостров иновативна практика за опазване на редки и защитени видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.