1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинската администрация в Казанлък предвижда да овладее проблема с бездомните кучета

Общинската администрация в Казанлък предвижда да овладее проблема с бездомните кучета

Съветниците ще приемат специална общинска програма на своето заседание днес

С кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка и връщане по местата на неагресивните и здрави безстопанствени кучета, евтаназия на неизлечимо болни и доказано агресивни кучета, задомяване на безстопанствените кучета, регистрация както на бездомните, така и на домашните кучета. С тези мерки общинската администрация в Казанлък предвижда да овладее проблема с бездомните кучета на територията на общината, информира Дарик радио.

За целта съветниците ще приемат специална общинска програма на своето заседание, което започва днес в 10 часа в Казанлък.  Програмата предвижда и мерки за стопаните на домашни кучета и контрол върху изискванията за тяхното отглеждане.

Освен тази програма общинските съветници на Казанлък  ще дискутират и върху текстове от Наребата за отглеждане на домашни животни на територията на общината. Внесените за дебат текстове предвиждат и ред задължения за стопаните на кучета. Те ще са длъжни да регистрират домашния си любимец в Дирекцията „Местни данъци и такси" до навършването му на 4 месечна възраст, да му направят регистрация при ветеринар и поставят чип. При положение, че кучето не разполага с такъв и няма регистрация при ветеринар, ако то бъде изпуснато на улицата и заловено от общинските ветеринари, ще се третира като бездомно и ще бъде изпратено в приют за кастрация, като тя ще е задължителна в този случай. За да си го прибере обратно, стопанинът ще трябва да плати всички направени по кучето разходи около залавянето, кастрацията и чипа, както и да внесе нужните такси, ако не е внесъл такива.

Предвиждат се и глоби по новата наредба за нарушителите в размер от 200 до 400 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.