1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 1000 тона кайсии от декар очакват в ЗК „Нива 93“ в с. Проф. Иширково

Около 1000 тона кайсии от декар очакват в ЗК „Нива 93“ в с. Проф. Иширково

Снимка:

Цената на едро е паднала до 80 стотинки за кг

До 80 стотинки е паднала цената на едро за килограм кайсии през тази година, каза за AGRO.BG  Велика Славова, председател на ЗК „Нива 93“ в силистренското село Проф. Иширково. Кооперацията е един от най-големите производители на кайсии у нас. В нея освен зърнено-житни култури, се отглеждат и 1800 дка с трайни насаждения – кайсии, праскови, сливи, череши. Най-голяма площ заемат кайсиевите градини – 1300 дка, на които в момента тече усилена кампания по бране на плодовете.

Според Велика Славова поне 1,20 лв. трябва да бъде цената на едро за килограм кайсии. Цената сега е с около 40 стотинки по-ниска от миналогодишната. През 2011 г. от декар са добити средно по 1300 тона и цената е тръгвала от 1,20 лева за кг на едро. В момента цената от 80 стотинки става около 1,50 лв. до крайния потребител. Очакванията са тази кампания да завърши средно с около 1000 тона кайсии от декар, тъй като поради тежката зима 500 дка с кайсиеви дръвчета са измръзнали, разказа още Велика Славова.  

В момента насажденията са в много добро състояние, растителната защита е изведена на ниво и кайсиевите дръвчета са опазени от болести и неприятели. Кампанията по бране на кайсии изисква допълнителна работна ръка и всеки ден се наемат около 150 души, разказва още Велика Славова. Те се набират от околните села. Около 300 хиляди лева са изплатени през миналото лято на наемни работници за кампанията, уточни Славова.

Ниската цена на продукцията, липсата на преработвателна промишленост у нас и ограниченото потребление на кайсии на вътрешния пазар, са фактори, които карат Велика Славова да търси нови варианти за реализация на кайсиевата продукция. Плановете й включват и търсене на пазари в чужбина, най-вече в Румъния и Русия. За целта кооперацията трябва да се оборудва с хладилници за временно охладяване и цехове за амбалаж. Всяко едно кайсиево дръвче може да дава плод над 20 години, разказва още Велика Славова. За целта се изисква добро стопанисване на градините и добър пазар, за да не изчезне вкусният плод от нашата трапеза.

Вижте  видео за ЗК „Нива 93 -  един от най-големите производители на кайсии у нас..

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.