1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проверяват всеки склад за жито

Проверяват всеки склад за жито

Частници изнасят пшеница от Държавния резерв, твърдят хлебари

 

Да се направи ревизия на частните складове, където се пази пшеница от Държавния резерв. Това искат от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. "Имаме информация, че фирмите, които съхраняват Държавния резерв, са си позволили да бръкнат в него и да теглят количества. Затова настояваме да бъдат ревизирани, за да се даде ясна представа за зърнения баланс в страната", заяви Венцислав Атанасов, председател на браншовия съюз, по бТВ. Той съобщи, че организацията ще изпрати декларация до правителството и парламента с искане да се направи проверката.

При липса на достатъчно пшеница в резерва ще се наложи внос. В момента предлагат единствено Съединените щати, Аржентина и Канада, а цената е $160 за тон. Така с разходите по транспорта брашното ще достигне $400 за тон - цена, твърде висока за България, коментират производителите. Цената на суровината много бързо стигна 600 лв. за тон, а търговците информираха, че очакват до две седмици да достигне до 750 лв. за тон.

"Това е много опасна, висока цена", каза Венцислав Атанасов. Според него, ако цените на брашното растат лавинообразно както през последните дни, до Нова година килограм хляб ще удари 1,20-1,30 лева, твърди Атанасов.

Самуните поскъпват в няколко града от днес. С 13% по-висока цена искат вече за "Добруджа"-та хлебарите от Русе. С нови цени на хляба осъмнаха Монтана и Перник./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.