1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Владимир Путин: Русия ще бъде обезпечена със зърно

Владимир Путин: Русия ще бъде обезпечена със зърно

Тазгодишната реколта е напълно достатъчна, независимо от лошите климатични условия през 2012 г.

Русия ще бъде напълно обезпечена със зърно, независимо от лошите климатични условия през 2012 г. и ниската зърнена реколта в сравнение с предишни години, каза президентът на страната Владимир Путин на съвещание, посветено на хода на жътвата и ситуацията на пазара на зърно, предаде БГНЕС.

Той напомни, че дори и през необичайно сухата 2010-та Русия е била напълно осигурена със зърно. Путин каза, че не вижда нищо катастрофално, въпреки голямата разлика от очакваните над 70 млн. тона реколта и 94-те млн. тона от миналата година. Той посочи, че тазгодишната реколта е напълно достатъчна, за да се осигурят всички основни видове продукти на населението. В същото време той отбеляза, че ситуацията дава основания за тревога. Цените на зърното растат, но трябва да се намери баланса, златната среда, каза Путин и припомни, че има механизми за това и те се използват през последните години.

За най-сложна той отчита ситуацията в Сибир, където обемът на реколтата е почти три пъти по-малък в сравнение с минали години и цените са съществено по-високи от други райони на Русия. Държавните запаси не трябва да бъдат използвани за спекулативни цели или не по предназначение, заяви Путин и подчерта, че не трябва в никакъв случай да се допусне това зърно да бъде препродадено за експорт. Според него, тази година и останалите зърнопроизводители по света са се сблъскали с неблагоприятни условия.

Путин призна, че при тези условия на компаниите е изгодно да изнасят зърно, но те трябва да си дадат сметка, че това ще повиши цените в страната. Той подчерта, че главен ориентир за руските производители трябва да са потребностите на вътрешния пазар, но изключи възможността за забрана за експорт подобно на ненормално горещата 2010 г. Путин изтъкна, че за експорт трябва да отива само излишъкът след като вътрешният пазар бъде задоволен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.