понеделник, 27 Май 2019, 15:59
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
19 Ное 2012 10:58 | Интервюта

Най-малката община в България – пример за успешно усвояване на европейски средства

Пенчо Геров, кмет на община Чавдар

Най-малката община в България – пример за успешно усвояване на европейски средства
Пенчо Геров
Оцени статията
|

- Г-н Геров, община Чавдар наскоро беше отличена в национални конкурси по ПРСР. Разкажете за призовете.

- Община Чавдар е най-малката община в България по брой население. Въпреки това е пример за успешно реализирани проекти. Размерът на направените през годините инвестиции е в размер на повече от 8 млн. лв. От тях 5 млн. и 700 хил. лв. са по мерките от ПРСР. Това ни нарежда сред водещите общини в страната по усвоени средства. На проведения под патронажа на министъра на земеделието и храните Национален конкурс за избор на „Евросело 2012“ получихме две награди – второ място за най-много реализирани проекти – 7 на брой, и специалната награда на журито за цялостно преобразяване облика на населеното място. След това спечелихме първо място в конкурса „Община 2012“, в раздел „Туризъм“ с проекта си за изграждане на археологически парк „Тополница“ в местността „Света Петка“.

- Какво Ви стимулира, за да кандидатствате по ПРСР?

- Местните приходи са твърде ограничени, почти никакви. Освен това трябваше да се измисли нещо, което да е алтернатива за хората в общината. Голяма част от тях работят в три металургични рудодобивни предприятия, които са със затихващи функции и се предполага, че към 2025 г. ще преустановят дейността си. Ето защо сме длъжни да мислим отсега за туризма, като форма за препитание на местното население.

- С кои проекти дадохте старт на инвестиционната си програма?

- Още през 2008–2009 г. разработихме два проекта по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“. Единият касаеше направа на 8 500 кв. м тротоари, подмяна на осветителните тела, изграждане на обществени паркове с автоматизирана система за поливане на стойност 1 млн. и 200 хил. лв. Проектът реализирахме през 2011 г. Той коренно промени облика на населеното място. Другият проект по мярка 322 беше за ремонт и реконструкция на улици на стойност 1 млн. и 650 хил. лв., който приключи през пролетта на 2012 г. Благодарение на него около 70% от улиците бяха основно реконструирани и преасфалтирани. Закъсняхме с изпълнението на проектите, но в периода 2009–2010 г. събитията в ДФ „Земеделие“ се случваха бавно. Комуникацията беше тромава и непосилна за бенефициентите да усвояват средства. После нещата потръгнаха. Сега вече е коренно различно.

През 2010 г. кандидатствахме с проект по мярка 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони“ на стойност 2 млн. лв. Той беше на два лота. Единият касае изграждане на пътища до две селищни образувания, тъй като достъпът до тях беше затруднен за леки автомобили и товарни коли, обслужващи гората, която ежегодно носи на общината приходи от порядъка на 150–200 хил. лв. Другата част от проекта беше за енергийна ефективност на сградата на общинската администрация. Подменихме дограмата, сложихме топлоизолация и променихме източника на отопление, за да преминем на екологично гориво – пелети. В процес на изпълнение е втори проект по мярка 321 на стойност 143 хил. и 800 лв. за подобряване сградния фонд на читалището. Изградихме зала за репетиции на самодейните състави, подменихме съществуващата дървена облицовка по стените с нова, която е противопожарна.

- Кой от реализираните до момента проекти е сред най-атрактивните за Вас?

- Има нещо, с което се гордеем , и това е археологическият парк „Тополница“ в местността „Света Петка“, бисерът на Средногорието. Изградихме го по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“. Проектът включва изграждане на къщички, прототип на намерените при археологичски разкопки в началото на 80-те години на миналия век. Общата стойност на инвестициата е около 500 хил. лв., като 361 хил. са по проекта, а останалите 140 хил. са собствени средства. Историческият парк се радва на изключителен интерес. Не минава ден, в който историческата възстановка на бита на хората отпреди 7200 г., които са имали завидни познания в областта на животновъдството, тъкачеството, да не бъде посетена от туристите в района. Тази историческа дестинация ще ни послужи за основа на стратегията ни за развитие на туризма в общината.

- В момента по какви проекти от ПРСР работите?

- Разработихме трети проект по мярка 322 на стойност 270 хил. за строително-монтажни дейности на местния православен храм „Архангел Михаил“. Дейностите включват ремонт на фасада на църквата, прилежащите части и камбанарията. Проектът ще приключи вероятно следващата година.

Кандидатствахме и с проект по мярка 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите“. Дейностите, заложени в него, са свързани с доставка на техника за подобряване качеството и количеството на дървесината в общинската гора. Стойността на инвестицията е 200 хил. лв., като 40% от нея са общински средства, останалите европейски. В момента той е на етап сключен договор и предстои да бъде реализиран през следващата година.

- С това ли приключват инвестиционните намерения на екипа Ви?

- Селото е наистина много благоустроено, но има нещо, което трябва задължително да се реши. Това е изграждане на събирателни колектори и извеждане на фекалните води извън населеното място. В момента те се изливат в местната река, която преминава през селото. Освен това имаме проектна готовност за изграждане на пречиствателна станция на отпадните води.

ПРСР е прекрасен източник на средства, който помага на общините да се променят. Община Чавдар е един от примерите за това.

                                                                       интервю на Валери Станев

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker