1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 8 тона боклук от Еверест са превърнати в произведения на изкуството

8 тона боклук от Еверест са превърнати в произведения на изкуството

Изложбата е показана в непалската столица Катманду

Осем тона боклук, оставен на връх Еверест, беше превърнат в 75 произведения на изкуството, съобщава британският в. "Дейли Телеграф".

Идеята хрумнала на журналиста Мат Дикинсън, автор на поредицата "Смъртоносен хаос", който е един от британците, изкачили връх Еверест. "Когато стигнете до най-високата част на връх Еверест, там има забележително количество боклук – стари въжета, захвърлени кислородни бутилки, скъсани палатки, бирени кутии и бутилки", разказва Дикинсън.

Група художници решила да превърне осемте тона боклук, включително останки от хеликоптер, в произведения на изкуството и скулптори, за да привлече вниманието към проблема със замърсяването на склоновете на Еверест. За свалянето на боклука от планината по време на две експедиции през пролетта били необходими 65 носачи и 75 яка.

Изложбата от 75 произведения на изкуството, поръчани от "Everest 8848 Art Project", е показана в непалската столица Катманду, а другата седмица ще бъде пренесена в град Похара. "Решихме, че това ще популяризира художниците и ще допринесе за изчистването на Еверест. Ние бяхме щастливи да вземем боклука, а чистачите на отпадъците бяха щастливи, че се отърваха от него", сподели организаторът на проекта Крипа Рана Шахи.

15 непалски художници подготвяли произведения за изложбата в продължение на един месец. За една от творбите на художника и поет Сунита Рана бели алуминиеви останки от кутии с напитки са превърнати в медали, изтъкващи смелостта на алпинистите, а черни метални колове за палатка са трансформирани във вятърни камбанки (перкусионен музикален инструмент). Цената на творбите варира от 12 до 150 000 паунда, като много от тях вече са продадени, отбелязва БГНЕС.

Над 4000 души изкачиха високия 8848 метра връх в Хималаите от покоряването му за първи път от сър Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей през 1953 г. "Информациите за боклука на Еверест опетняват имиджа на страната ни. Бях натъжен, когато чужденци говореха за Еверест като за депо за отпадъци", заяви президентът на асоциацията "Покорители на Еверест" Уонгчу Шерпа. "Препоръчахме, ако бъде установено, че даден алпинист замърсява планината, той или тя да получи петгодишна забрана за катерене", допълни Шерпа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.