1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Магазините пълни с опасни яйца

Магазините пълни с опасни яйца

30 тира залежала стока внесена от Турция, търговците нарочно матират черупките

 

Опасни яйца от Турция заливат магазините ни. Стоката е със съмнително качество и изтекъл срок на годност. Консумацията на продукта може да доведе до фатални последици. За това предупреди шефът на Съюза на птицевъдите в България Борис Стоименов.

Най-лошото е, че хората не могат да разпознаят негодните яйца от родното производство. Защото те се внасят в големи количества и немаркирани. След това се преопаковат, боядисват и матират, за да приличат на български. Дори се използват имената на наши фирми. Производители алармирали, че срещат своя продукция, където въобще не я предлагат.

Не е ясно какви бои се използват за маркирането, те също може да са опасни, обяви Борис Стоименов. Някои потребители вече се оплакали, че след като счупят яйцата, дори белтъкът им е боядисан.

Стандартният срок на годност на яйцето е 21 дни. А от 1 ноември в България са внесени над 30 тира с турска стока и сега масово се предлага по магазините, предупредиха от асоциацията. Турските яйца са по 7 ст., а се продават на цената на българските. На нашите производители яйцето им излиза около 16 ст., а в магазините стоката върви около 18-19 ст. Цената може да скочи още заради поскъпването на фуража за кокошките носачки.

Птицевъдите настояват държавата да спре безконтролния внос и да сложи мито от поне 300 евро на тон яйца през цялата година./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.