1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 11 редки вида в Странджа опазва специализиран разсадник

11 редки вида в Странджа опазва специализиран разсадник

Директорът на парка Стефан Златаров представи дейностите по приключващия проект за опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове

Директорът на ПП „Странджа” Стефан Златаров представи дейностите по приключващия проект „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк "Странджа”, предаде Радио „Фокус”.

Проектът бе тригодишен с обща стойност 734 хил. лв. и основната цел бе да се опазят и защитят 11 редки и защитени растителни видове, като това се постига чрез създаването на специализиран разсадник. Той е изграден, намира се в местността Качул. Златаров обясни, че се събират семена от естествените находища на тези видове – странджанска боровинка, пролетна циклама, лъжник – странджански дъб, странджанския (кримски) чай, багрилна звъника, тис, търилово ботурче, странджанско сапунче, кулуна, пирен, чашковидна звъника. Строежът на разсадника се е забавил с около година заради разрешително за строеж. Осигурени са две работни места и с новия проект на парка ще бъде включен в него и ще продължи същинската му дейност. В самия разсадник има и експозиционна зала, където могат да се правят различни обучения. Там се отглеждат малки растения и се връщат обратно, а хората могат на символична цена да си закупят разсад, без да е необходимо да унищожават растенията в гората. Разсадникът има и функцията да бъде специална семенна банка.

Сред допълнителните дейности, извършени по проекта, е създаване на седем знакови туристически маршрута на територията на парка - един от тях, с който дирекцията най-много се гордее, е до устието на р. Младежка. Там е изградена кула за наблюдение на птици. Има голям заслон за 40-50 души. Пет от маршрутите са от петте нестинарски села да Голямата аязма, където всяка година преди 3 юни от 2005 г. се извършва поклонническо шествие. Това е и най-свещеното място за нестинарите. Селата са Граматиково Кондолово, Сливарово, Българи и Кости. Друг маршрут е до изворите на р. Младежка, който е много атрактивен и друг интересен маршрут е този до Св. Марина Сливаровска - много тачено аязмо. Там са идвали хора от цяла Източна Тракия преди тази светица е била забравена. Сега може организирани групи или поклонници да отиват до нея, но с водач, тъй като Странджа е най-трудната за ориентация, много е гориста. Заради големия интерес скоро тези маршрути ще бъдат качени с подробна информация на страницата на дирекцията на ПП „Странджа”.

Също по проекта 60 вековни дървета със средна възраст 500-600 г. бяха обградени с ограда и бяха поставени табели с данни за дървото. В с. Граматиково изцяло е обновена горската сбирка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.