понеделник, 27 Май 2019, 17:18
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
01 Фев 2013 15:14 | Интервюта

Категорично сме против закъснението на субсидиите

Ангел Вукодинов, председател на НАЗ

Категорично сме против закъснението на субсидиите
Ангел Вукодинов
Оцени статията
|

- Г-н Вукодинов, стана ясно, че евросубсидиите няма да бъдат изплатени на 31 януари, както ви беше обещано. Каква ще бъде реакцията на НАЗ?

- На 22 януари проведохме среща в агроведомството, но не получихме отговор на въпроса кога ще има субсидии. И аз смятам, че ако министърът е силен, то той би водил политика, която да е правилна, в противен случай трябва да си подаде оставката. Преди дни направихме среща със зам.-финансовия министър Борислав Горанов, който каза: „Пари няма в бюджета. Каквото ви е обещавал министърът, ние не можем да го изпълним“. От финансовото министерство съобщиха, че парите ще бъдат преведени на два транша – първият до 15 март, а вторият – след 1 април. Категорично сме против закъснението на средствата, защото много от земеделските производители са обвързани с кредити, а консумативите – торове, препарати за растителна защита и семена и горива са твърде скъпи. Бойко Борисов заяви успокояващо, че пари ще има преди сеитбата. Секторът е много напрегнат, защото ние не знаем за коя сеитба става въпрос и кога започва и свършва тя, защото земеделието е низ от сеитби. Януари и февруари се сее пролетният ечемик и кориандърът, март и април – царевицата и слънчогледа, през май – соргото, от август започва рапицата и поради тази причина земеделците са доста объркани. Регионалните структури провеждат по места събрания и в началото на следващата седмица ще има становище какви действия да предприемем.

- Имате ли притеснения за посевите към момента?

- Обхождам страната и наблюдавам как вървят културите. Като цяло пшеницата има потенциал, независимо от тежката и суха есен в началото, а към средата на сезона беше по-меко и влажно и това до някаква степен компенсира неблагоприятните фактори. На голяма част от полетата имаше добър сняг, за разлика от полетата в Южна България, където той се считаше за екзотика. Притеснени сме от състоянието на рапицата, която беше компрометирана от сухите студове на много места. Площите с нея продължават да се редуцират. Много стопани разорават и подготвят да засеят на нейно място други култури. Да се надяваме на благоприятни пролет и лято, за да има добри добиви.

Интервю на Светла Стефанова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker