1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Стара Загора започва проект, с който ще превърне разкрития античен римски град в туристическа атракция

Община Стара Загора започва проект, с който ще превърне разкрития античен римски град в туристическа атракция

Той се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие”

Община Стара Загора започва реализацията на проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция”, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е на стойност 4 387 493,88 лв. и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013 г.) по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.3-03/2010 “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”.

„Бъдещето и настоящето ще се срещнат на Decumanus Maximus и ще отворят лицето на града – за радост на старозагорци и гостите на града“, заяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. На анонсиращата пресконференция присъстваха още инж. Янчо Калоянов – зам.-кмет и ръководител на проекта, заместник-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, Калин Русев – представител на консорциума „Античанта Августа Траяна“ – изпълнител на строително-монтажните дейности, арх. Бисер Хантов – създател на проекта и изпълнител на авторския надзор, Димитър Янков – ръководител на археологическите разкопки и негови колеги от Регионалния исторически музей.

В рамките на проекта ще бъдат извършени консервация и експониране на западна порта с протейхизма и прилежаща крепостна стена в археологическа среда, ще бъде оформена цялостната среда на античния площад. Ще бъде оформен единен археологически комплекс, който ще бъде допълнен с разкриване на запазените части от 4-те инсули южно от Старозагорската опера и част от главната антична улица Decumanus maximus под трасето на ул.”Митрополит Методий Кусев”. Северно от сградата на операта, туристите ще могат а разгледат откритата мозайка, както и да научат повече за нея от изложени в нишите витрини с пояснителни исторически материали.

Ще бъде извършена и консервация, реставрация и експониране на антични руини в източния двор на Регионалния исторически музей - Стара Загора, на антични подови мозайки и лапидарни паметници, включително античния басейн (писцина), портик с колонада, римска подова мозайка и др.

Ще бъде развита туристическата инфраструктура. Част от проекта е и осигуряването на необходимото оборудване и софтуер за интерактивна туристическа информационна система в полза на туристите и гражданите.

В рамките на проекта ще бъдат обучени допълнително 5-ма аниматори, които ще останат на работа в Регионалния исторически музей и ще обслужват Туристически информационен център. Разходите за заплати на тези служители ще бъдат заложени в общинския бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.