1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Снежана Благоева ще бъде новият заместник-министър в МЗХ

Снежана Благоева ще бъде новият заместник-министър в МЗХ

Снимка:

Тя ще поеме най-тежките ресори, свързани с ПРСР и поземлените отношения

Снежана Благоева ще бъде новият заместник-министър в Министерството на земеделието и храните в служебното правителство, потвърдиха източници на Агрозона.

От 2010 г. Снежана Благоева е директор на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа" в МЗХ, натоварена с прилагането на мерките по Първи стълб на Общата селскостопанска политика на ЕС - директни плащания, мерки за пазарна подкрепа, промоционални програми и политика по качество. Тя е един от експертите на агроминистерството, който участва активно и в преговорите на ниво ЕС относно промените по Общата селскостопанска политика за следващия програмен период 2014-2020 г.

Снежана Благоева е завършила аграрна икономика, право и право на ЕС. Работи в Министерство на земеделието от 2003 г. Участвала е активно в преговорите за присъединяване на България към ЕС, в частта земеделие и хармонизиране на българското законодателство с правото на Съюза. Основните области на работата й през този период са секторите месо, вино, агростатистика. След присъединяването на България към ЕС през 2007 г., Снежана Благоева се занимава активно с прилагането на директните плащания за земеделските производители, финансирани със средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Съгласно разпределението на ресорите на заместник министрите, тя ще поеме най-тежките ресори в МЗХ - Програмата за развитие на селските райони и поземлените отношения. Предизвикателствата пред работата й в служебния политически кабинет на министър Иван Станков ще са свързани както с договарянето на средствата за следващия програмен период и с изработването на първоначалния вариант на ПРСР след 2013 г., така и с наддоговарянето на 600 млн. лева от средствата по ПРСР 2007-2013 г., за които има вече взето решение на Министерски съвет. Първото, което очакват бенефициентите от новия зам.-земеделски министър е да бъде представен индикативният график за прием на проекти през тази година.

Във втория ресор - поземлените отношения, също има наследени важни отговорности, свързани с т.нар. "Фермерски регистър", който е замислен така, че да обедини всички бази данни и информационни системи, касаещи дейността на земеделските производители. Целта на новия единен регистър е подготовката на поземлените отношения, съгласно изискванията, по които се очаква фермерите да кандидатстват за директни плащания след 2013 г.

Назначението на Снежана Благоева се явява в унисон с политиката на служебното правителство, начертана от президента Росен Плевнелиев в обръщението му при сформирането на служебния кабинет. Той посочи земеделието като сектор, който ще създаде нови работни места и отбеляза балансът, който трябва да бъде намерен „между планината и полето" и необходимостта да се помогне целево на малките природосъобразни ферми. Това са част от приоритетите на бъдещата ОСП, за които ще се бори и новата зам.-министърка, която притежава необходимите опит и експертиза за целта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.