1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще има ли равнопоставеност за тютюнопроизводителите в следващия програмен период

Ще има ли равнопоставеност за тютюнопроизводителите в следващия програмен период

Снимка:

Министър Станков е обещал на следващото заседание в Брюксел, да постави остро въпроса за тютюнопроизводството

Средствата, които получават тютюнопроизводителите трета поредна година като национални доплащания, са за референтен период, което означава за изминал период или по-точно – произведени количества тютюн през референтните 2007-2008-2009 година. Националните доплащания за тютюн не са обвързани с производството. Тези средства се получават на база произведени количества през споменатите години.
Министър Станков е дал надежда на тютюнопроизводителите при проведената среща в Кърджали през изминалата седмица, като е обещал на следващото заседание в Брюксел, да постави остро въпроса за тютюнопроизводството и розопроизводството.
В тази връзка agro.bg проведе анкета сред  потребителите си на тема:  Подкрепяте ли евентуални протестни действия на тютюнопроизводителите?

50% от тях са на мнение, че и другите сектори в земеделието се нуждаят от подкрепа и са против протестите.  Други 20 % обаче са солидарни с тютюнопроизводителите, изтъквайки като причина това, че доплащанията не са обвързани с конкретното производство. Останалите 30% вярват, че диалогът с експертите от Министерството ще доведе до желаното споразумение.
В момента има драстично разминаване в данните за площите, заети с тютюн и добивите от тях – както между предварителните и окончателните данни, така и между цифрите на браншовата асоциация и тези на агроведомството. На фона на това объркване, остава сигурен фактът, че изкупната цена на тютюна расте. Пазарът от 3 години е свободен и на него оперират вече и чужди търговци. Конкуренцията между тях вдига цените на суровината с 20 на сто годишно.
Допълнителен бонус за тютюнопроизводителите е, че през новия програмен период земеделската култура ще бъде директно субсидирана от ЕС – за единица площ, както е и за останалите.
Предстои да бъде сключено споразумение между Асоциацията на тютюнопроизводителите, МЗХ и вероятно с член на служебния кабинет. Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите подчерта обаче, че докато не се сключи споразумението, тютюнопроизводителите остават в готовност за протести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.